Teknolojinin nimetlerinden istifade ederken götürdüklerine karşı da tedbir almak zorundayız. Zira teknoloji kısa zamanda faydasından çokça zarar da verebilir. İyi niyetle yapılan ve hayatı kolaylaştıran birçok teknik buluş ne yazık ki gayri ahlaki kişilerin elinde insanlığın kâbusu olabilmektedir.
Teknolojiye karşı dikkatli olmak gerektiğinden bahsederken de amacımız 17. yüzyıl şartlarında yaşayan Hristiyan bir tarikat olan Amişler gibi olalım demiyoruz. 4 asır öncesinin şartlarına göre Amerika’da yaşayan Amişlerin hayatı ilgi çekici olabilir. Ama çoğu kişinin bırakın 4 asır öncesini, teknolojik açıdan 40 yıl öncesinde bile yaşamak isteyeceğini düşünmüyorum.
Geleceğimiz açısından korumamız gereken en önemli varlıklarımız çocuklarımızdır. Ancak biliriz ki birçok odağın şer eli de çocuklarımız üzerindedir. Gençlerimiz her türlü zararlı unsur ve madde ile kötü niyetli kişilerin hem ideolojik hem de maddi anlamda adeta pazarıdır.
Bu bağlamda sık görmeye başladığımız elektronik sigara (e-sigara) olumlu olarak sunulan ancak zararlı içeriği olan teknolojik aygıtlardan biri olarak karşımızda durmaktadır.
E-sigara ilk olarak 1963 yılında Herbert adlı bir araştırmacı tarafından “tütün içermeyen dumansız sigara” ismiyle gündeme gelmiştir. Cihazın piyasada ilk yer alışı ise 2004 yılında Çin’de olmuştur.
Elektronik sigara sıvıyı buharlaştıran bir mekanizmaya sahiptir ve sigara içmeye benzer kullanımı vardır. ABD dâhil olmak üzere birçok ülkede sigara bırakmaya yardımcı yöntem olarak piyasada yer aldıysa da artık bu şekilde lanse edilmemektedir.
Elektronik sigara ile normal sigara gerek görüntü gerekse nikotin salınımı açısından birbirine benzemektedir. Kullanıcı istediği takdirde elektronik sigaradaki nikotin salınımı engelleyebilir.
Elektronik sigara (e-sigara) birçok araştırmacının da dikkatini çekmiş ve e-sigaranın zararları ya da etkileri hakkında araştırmalar yapmıştır.
E-sigaralar 5 bölümden oluşmaktadır. Bunlar kartuş, püskürteç, manyetik adaptör, pil ve sıvı kısım. Sağlığı etkileyen bölüm ise sıvı kısımdaki içeriklerdir.
Uluslararası sağlık kuruşu olan FDA tarafından 2009 yılında iki firmaya ait 18 çeşit e-sigaranın kartuşu incelenmiştir. Bu incelemeler sonucunda kanser etkisi bilinen initrosamine’ler maddesi örneklerin yarsında görülmüştür. Bunun yanında zararları bilinen birçok madde ve az da olsa nikotin tespit edilmiştir.
E-sigaranın zararları ortaya çıkınca her zaman olduğu gibi karşı lobi harekete geçmiştir. Elektronik sigaralar birliği ve bazı araştırma kuruluşları e-sigaranın zararlı olmadığını ifade etmiştir.
Türk Toraks Derneği ise e-sigaranın zararlı olduğunu ve içerdiği maddeler açısında da bağımlılık yaptığını açıklamıştır. Elektronik sigara pazara yeniş bir soluk (!) getirmek için icat edilmiştir. Bu sigaranın zararsız olduğunu dair de hiçbir çalışma yoktur.
Tütün endüstrisinin amacı her zaman olduğu gibi tüketimin düşmesini engellemek ve kazançlarını sürdürmektedir. Bu nedenle de bütün büyük tütün üreticileri elektronik sigara üretmeye başlamıştır. Elektronik sigaraların piyasaya çıktığı 2008’deki cirosu 20 milyon dolardı. Bu rakam 2012’de 500 milyon dolar, 2014’de 2 milyar 757 milyon dolara ulaştı. 2017’de cirolarının yılda 10 milyar dolara ulaşması beklenmektedir.
Bütün mesele halkı yanıltarak sigara şirketlerinin pazarlarının gerilemesini önlemek ve daha çok kazanmaktır. Sigara lobisinin e-sigaranın zararsız olduğuna dair yaptığı algı çalışmaları ise bu sigara türünün hızla yayılmasına sebep olmaktadır. Özellikle çocukların ilgini çekmekte erkenden sigara ile tanışmalarına sebep olmaktadır. Yapılan bazı araştırmalar çocukların e-sigara ile başlayıp sonradan normal sigaraya geçtiklerini göstermiştir.
E-sigara bazı Avrupa ülkelerinde 18 yaş altında satışı yasaklanmıştır. ABD’de ise eyaletlere göre yasak şekli değişmektedir.
Tütün endüstrisi hiç durmadan yoluna devam etmektedir. Bir zamanlar artistlerle sigara reklamı yapılırken hiç kimse sigaranın zararlarından bahsetmiyordu. Şimdilerde sigara ile ilgili yasaklar artınca bu kez sigaranın formu değişmiştir. Hedef insanlık…
Birileri daha çok kazansın diye diğerleri ölmemelidir.