Yasaklanan Çizgi Filmler
En korumasız varlıklar çocuklarımızdır. Çocuklar kendilerini savunacak zihinsel ve bedensel beceriye tam olarak erişmemişlerdir. Çocuklar gayet korunaklı sözel ve bedensel şiddetten arınmış, hiçbir tehlikenin olmadığı ortamlarda güvenle büyümelidir.
Güvenli ortam, güvenli sokak deyince hepimiz geçmişe gider ve mahallemizin ne kadar da eğlenceli ve güzel olduğunu düşünürüz. Artık günümüzde site harici alanlara çocuklarımızı güvenle dışarı çıkardığımız yerler çok sınırlı.
Sokağa çıkaramadığımız çocukları bu sefer ev içinde büyütmeye başlıyoruz. Evde çocuklara bakarken de en büyük desteği televizyondan alıyoruz. Nereden çıkardınız bu sonucu derseniz bu konuda yapılan birçok araştırmanın olduğunu söyleyebiliriz.
Ülkemizde bir çocuk yılın 900 saatini okulda geçiriyor. Buna karşılık aynı çocuk televizyon karşısında 1500 saat vakit geçiriyor.
İlköğretim çağını tamamlayan çocuk bu süreçte 100 bin şiddet sahnesi, 8 bin ölüm veya öldürme sahnesi görüyor.
Ondan sonra da çocuklar için “aman da aman, maşallah büyümüş de küçülmüş” gibi ifadeler kullanarak çocukları pohpohlarız. Ama bilemediğimiz şey çocukların elinden çocukluğunu aldığımız gerçeğidir.
Yani çocuklar televizyon sayesinde çocukluklarını yaşamadan büyüyorlar. Bu çok ama çok önemli bir sorundur.
Televizyonda çocuklar için cinsel içerikli yayın yoksa şiddet içerikli olabilir. Bu da yoksa tv programları ticari bir amaç empoze eder. Hadi diyelim bu da olmasın televizyon istisnasız her çocuğa olumsuz düşünsel ve zihinsel etki bırakmaktadır.
Nill Postman, televizyonun hedef gözetmeden yayın yaptığını söyler. Buda çocukların aslında yetişkinler için hazırlanan programları seyrettiği anlamına gelir.
Hadi biz çocuklara çocuk programı seyrettirdiğimizi iddia edelim. Şimdi vereceğim örnekler tamamen çocuk programlarından.
Donald Duck’u bilmeyen duymayan yoktur. Walt Disney yapımı. Ayrıca bu şirket en çok cinsel içerikli yayın yaptığı içinde eleştirilmektedir. Donald Duck adlı karakter Finlandiya’da yasaklanmıştır. Nedeni de bu karakterin pantolon giymemesidir. İlginç değil mi? Finli yetkililer gelişme çağında olan çocukların çizgi filmlerden etkilendiklerini ve karakterleri kendilerine rol model olarak aldıklarını söyleyerek bu çizgi filme yasak getiriyor.
Hızlı Gonzales’i bilmeyen var mı? Meksika’nın en hızlı faresi ve tam bir Meksikalıdır. Kıyafeti, şapkası, fuları ile adeta Meksika’dan fırlamış bir kahramandır. Ama bu kahraman bir süre sonra Meksika hükümeti tarafından yasaklanır. Neden ise Gonzales’in alkolik olmasıdır. Yani Gonzales çocuklara kötü örnek olduğu için yasağa maruz kalır.
Taş Devri’nin kahramanları Barni Moloztaş ve Firet Çakmaktaş da sigara içtikleri için bazı bölümleri ile yasağa maruz kalır.
Peppa Pig adlı çizgi filimin bir bölümü de yasak görenlerdendir. Bu filmin kahramanı örümceğe yardım ettiği için yasaklanmıştır. Şimdi ne var bunda diye sorabilirsiniz. Ama eğer Avustralya’da yaşıyorsanız bu yasağın bir anlamı olur elbette. Çünkü Avustralya örümcekleri dünyanın en tehlikeli örümcekleridir. Ve bu çizgi filim çocuklara “örümcek size zarar vermez, dosttur” mesajı vermektedir.
Televizyonun sebep olduğu zararlar ve zararın çeşitleri çoktur. Biz sadece bir kısmından bahsederek konuya dikkat çekmek istedik.
Heidegger’in çok beğendiğim bir sözü ile noktalayalım: “Kamera seyirciye yöneltilmiş bir silahtır.” Çocuklarımızı bu silahtan koruyalım. Zira çocuğa yönelmiş bir silahın iyisi, makulü olmaz.