Ramazanın Gölgesi Üstüme Düştü
Ramazan ayının gölgesi üzerimize düştü, geleceğini Recep ve Şaban bize bildirmiş idi. Kimimiz hazırlıklı kimimiz hazırlıksız yakalandık yine on bir ayın sultanına.
Tüm ibadetler gibi ramazan ve orucun da hem umumi hem de hususi fayda ve ödevleri vardır. Tüm ibadetler gibi rahmani olduğu gibi insani boyutu da vardır. Allah rızası için yapılmayan her iş ahmaklık olduğu gibi onun rızasını gütmeyen ibadetler de ahmaklığın daniskasıdır!
“Onların etleri ve kanları asla Allah’a ulaşmaz. Fakat O’na sizin takvanız (Allah’a karşı gelmekten sakınmanız) ulaşır. Böylece onları sizin hizmetinize verdi ki, size doğru yolu gösterdiğinden dolayı Allah’ı büyük tanıyasınız. İyilik edenleri müjdele.” HAC S. 37. Ayet mealindeki kurbanın eti ve kanı nasıl Rabbimize ulaşmayacak ona ulaşacak olan takvamız ise yine aynı şekilde “(O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’an’ın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa, onu oruçla geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun. Allah, size kolaylık diler, zorluk dilemez. Bu da sayıyı tamamlamanız ve hidayete ulaştırmasına karşılık Allah’ı yüceltmeniz ve şükretmeniz içindir.” BAKARA S. 189. Ayetinin bildirdiği gibi şükretmek ve yüceltmek içindir.
Gerek ramazan ile oruç ve gerekse kurban davete uymanın, davet icabet etmenin gereğidir. Doğru yola ulaşma gayreti olan irşad vazifesindendir!
Tüm ibadetler gibi orucun ve hassaten ramazan ayının ruhani bir boyutu olduğu gibi eşrefi mahlûkat olan insanı terbiye edici bir boyutu da vardır.
Sadettin Öktem Hocanın bir konuşmasında almış olduğum notlarda olduğu gibi Ramazan ve oruç: Zamanı kullanmayı, bedeni kullanmayı, ruhu kullanmayı ve maddi gücü kullanmayı öğretir.
Modern insan ve modernitenin girdabında sancılar çeken insanlar bu işleri öğrenmek için milyonlarını harcıyor, bunların hepsi birer tüketim ve sömürü sektörü olmuş. Asıl ve hakikatten uzak, gölgeler ve geçici meditasyonlar ile uyuşturuluyor inşalar bu sektörde. Oysa ramazan ve oruç bunu bedava olarak yapıyor!
Zamanı kullanmayı öğrenmek “zaman bendedir ve mekan bana emanettir” şuuruna ulaştırmalı, zaman olur zıt zıttını saklar uyanıklığına erdirmelidir.
Bedeni ve ruhu kullanmayı öğrenmek, her şeyden önce bu ikisinin birbirini tamamlayıcı cüzler olduğunu bilip “Ey Muhammed! De ki: “Şüphesiz benim namazım da, diğer ibadetlerim de, yaşamam da, ölümüm de âlemlerin Rabbi Allah içindir.” şuuruna ulaştırmalı, sıhhat ve afiyetin ruhu da kuvvetlendirdiği uyanıklığına erdirmelidir.
Maddi gücü kullanmayı öğrenmek, “(Resûlüm!) De ki: Mülkün gerçek sahibi olan Allah’ım! Sen mülkü dilediğine verirsin ve mülkü dilediğinden geri alırsın. Dilediğini yüceltir, dilediğini de alçaltırsın. Her türlü iyilik senin elindedir. Gerçekten sen her şeye kadirsin.” şuuruna ulaştırmalı, fazla sözün yalansız, fazla malın haramsız olmayacağı uyanıklığına erdirmelidir.
Ruhun sevdiği, nefsin istemediği aydır,
Allah ve Resulünün beğendiği aydır,
Mana ve huzurun aşka geldiği aydır,
Açılması gereken kapıların açıldığı aydır,
Zahmetlerin meşakkatin kolaylaştığı aydır,
Ancak Allah rızasının arandığı aydır,
Nuzul ü Kuran ve sahur ayıdır Ramazan.