Site Rengi

DOLAR 34,7784
EURO 36,7823
ALTIN 2.946,32
BIST 10.081,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
15°C
Parçalı Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 14°C
Çar 12°C

Yönetim Aşkı

REKLAM ALANI
13.09.2019
543
A+
A-

Yönetme ve yönetilme toplumların kaçınılmaz bir gerçeğidir. Dünyayı yönetmek, gelişmiş tüm toplumların kaçınılmaz bir şekilde arzuladığı bir beklentidir!

Bu beklenti bazen bir saplantı, bazen bir ütopya, bazen tarihi bir görev, bazen sosyolojik bir vakıa, bazen de günün gereklerinin ortaya koyduğu bir gerçektir.

ARA REKLAM ALANI

Kendini yönetemeyenlerin, dünyayı yönetme arzu ve isteği bir gerçeklik ve gereklilikten değil olsa olsa soytarılıktan olur.

Yönetenler veya hükmedenler her zaman adil olmamış bundan sonra da olmayacaktır! Aziz milletimiz de uzun yıllar tarih sahnesinde yer almış ve dünyayı adaletle yönetmiştir.

Her toplumun, her inanç sisteminin, kendine özgü yönetim anlayışı vardır. Yönetimde değişmeyen tek şey, kendini yönetemeyenlerin başkalarını yönetme şansı olmadığıdır.

Bizim tarih sahnesinde, dünya yönetiminde, söz sahibi olduğumuz dönemler elbette askeri gücün etkisi olsa da bunun yanında belki de bundan daha fazla yönetimin yönetim anlayışındaki umdeleri olmuştur.

Bu umdeler varsa dünyayı yönetemesen de en azından kendi ülkeni yönetir ve kendi halkını memnun edebilirsin!

Bu umdeleri ben kısaca “aşk” diye tarif ediyorum. Aşkın “A” sı adalet (dürüstlük, hukuka saygı, denge), “Ş” si şahsiyet (güvenilir olma, alçak gönüllü, cömert, samimi, tevazu sahibi, bilgi ve bilgelik) ve “K”si korku (Allah korkusu, hesap korkusu).

Aşkın her harfi heceyi oluşturan bir bütündür. Biri olmadan hece olmaz, aş olur, ak olur, kaş olur ama aşk olmaz. Kaş olayım derken göz çıkartır, ak olayım derken kararır, aş olayım derken sefalet olur.

Adaleti, şahsiyeti ve korkusu olmayan bir yönetim anlayışı kötü bir yönetim anlayışıdır. “Aşk” barındırmayan yönetim anlayışı, bizim medeniyetimizin yönetim anlayışı olamaz.

Aşk esintileri estiren ama aşka erişemeyen her yönetim de medeniyet değerlerimize engel olan, en sinsi yönetim anlayışıdır.

Aşka ermek için tezkiye şarttır. Tezkiye, arınma ve gelişime açık olmadır. Tezkiye olmadan oluşan büyümeler özgürleştirmez, köleleştirir ve zalimleştirir. Köleden de yönetici olmaz, zulümle abad olunmaz!

“Rabbi İbrahim’i bir takım emirlerle denemiş, o da onları yerine getirmişti. Allah, “seni insanlara önder kılacağım” demişti. O “soyumdan da” deyince, “zalimler benim ahdime erişemez” buyurmuştu.” BAKARA s. 124. Ayet.

Yazarın diğer yazıları…

REKLAM ALANI
ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.