Yönetici Ne Demektir
Yönetici ile lider arasındaki farkı bilmeyenler, siyam balıkları gibi birbirini yemeye meyyal ve şakşakçılıktan başka vasfı olmayanlar okusun ve öğrensin diye yönetici ne demekmiş Ahmet Vefik Paşa’nın tarifini aşağıya yazdım.
Yönetici olamayacak basitlikteki adamları lider diye ortalığa sunmaya başladılar. Lider gücünü her şeyden önce kişilik özelliklerinden ve kişisel özelliklerinden alır, toplumu geliştirmek için çalışır ve her basamakta görev icra eyler, değerler ve taahhütler gibi konulara vurgu yapar.
Günü kurtarmak ve iş bitiricilik gibi boş işlerin derdinde değil hak hukuk ve gelecek nesillerin derdindedir.
Lider insanın mutluluğunun maddi hazlarını tatmin etmekle sağlanmayacağını bilendir. Çünkü maddi hazların sonu yoktur. İnsan madde âleminde kaldıkça daha fazlasını ister ve hiçbir zaman tatmin olamaz.
Gerçek mutluluğun manevi değerlere sahip olmak tükenmeyen bir kaynağa bağlı olmak olduğunu bilen kişidir lider. Mevcut durumu muhafaza edip muhafazakârlığa ve uluslararası örgütlere çeşni olanlar gücü madde planında görenler lider olamaz belki yönetici olabilir, belki takaya yada çeteye reis olabilir!
Lider, iyiliğin şerefinin acele yapılmasıdır düsturunu bilir, iyi işleri zamana yayarak geçiştirmez hele gör bakayım ya da bize yaptırmıyorlar bahanelerine sığınmaz.
Süleyman Demirel’i altı kere götürüp yedi kere geri getiren şuursuz güruh ve onların şuursuz nesepleri şimdi ona küfrederek ya da ondan medet umarak parsa toplayanlara değer verebilir.
Onu lider görenler şimdikileri de lider görebilir! Tarih süzgecinden geçmeyen her çözüm palyatif (anlık –geçici) olacaktır. Kader adalet eder hükmü er veya geç yerini bulacaktır.
Yönetici ne demekmiş bilmeyenler liderden bahsetmesin diyerek. Ahmet Vefik Paşa’nın ideal yöneticiyi tanımlayan 24-M formülü diye meşhur notlarını istifadelerinize sunuyorum.
1- Muteber (Geçerli)
2- Mutena (Seçkin)
3- Mutedil (Tedbirli)
4- Mu’tezim (Azimli)
5- Mutlif (Bağışlayıcı, affedici)
6- Muvakkit (Zamanı iyi ayarlayabilen)
7- Muvaffak (Başarılı)
8- Muzaffer (Galip)
9- Müdebbir (Çare bulucu-İdare edici)
10- Müeyyid (Disiplinli)
11- Mütefekkir (Düşünür)
12- Müferrih (Güler yüzlü)
13- Muhibbi (Muhabbetli, sevecen)
14- Mükrim (Cömert, ikramcı)
15- Mültefit (İltifat eden)
16- Mümeyyiz (İyiyi kötüden ayırabilen)
17- Münevver (Aydın)
18- Mübeşşir (Müjdeleyici)
19- Mübeccel (Yüceltilmiş)
20- Muvahhit (Allah’a inanan)
21- Mücerrib (Tecrübeli)
22- Müfarik (Fark edebilen)
23- Müeyya (Hazır olan)
24- Müceddid (Yeniliklere açık olan)