Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Bu yazı dikkatinizi sınayacak

REKLAM ALANI
16.09.2019
414
A+
A-

Dikkat nedir? Dikkat beynimizin kuvvetini gösterdiği en önemli işlevidir. Çevremizde hergün binlerce farklı uyarıcı zamanımızı ve enerjimizi tüketirken, fazlasıyla karışık ve kalabalık dünyayı anlamamıza yardımcı olur.

Dünyaca ünlü sihirbaz David Copperfield işini anlatırken şöyle konuşur: Biz illüzyonistler, öncelikle insanların beyinlerinden alışık oldukları her türlü konsepti alarak, bunları dünyalarını tersine çevirmek için kullanırız. Eğer dikkatlerini gönüllü olarak başka bir yere çekmeyi başarırsak, işimizi doğru yapıyoruz demektir.

ARA REKLAM ALANI

Yanlış yönlendirme dikkat kontrolünün zayıf bir formudur. Beyinlerimiz aslında her şeye sıra ile odaklanmamıza izin verir. Bu yüzden sizi yönlendirenler bir illüzyonist gibi, sizin bir gizemi çözmenize izin verirken, arkada bir başka gizemli oyun daha gerçekleştirilebilir. Çünkü aynı anda her şeye dikkat edemezsiniz. Beyniniz neyin öncelikli olduğuna karar vermek zorunda…

Psikolog Dan Simons, beynin değişiklikleri takip etme yetersizliği üzerine yaklaşık 20 yıldır araştırmalar yapıyor. Bu yetersizlikleri “DEĞİŞİM KÖRLÜĞÜ” olarak adlandırıyor. Simons dikkati şöyle anlatıyor: Dikkat görsel çevremizde yoğunlaşmayı seçtiğimiz şeylerle ilgilidir. Dikkat, dünyayı hangi açılardan göreceğimizi belirler. Dikkat ettiğimiz açılar dışındaki diğer açılar ya yok sayılır, ya da bilinç düzeyine çıkmadan filtrelenir.

Dünyaya baktığımızda var olan bütünün, sandığımızdan çok daha küçük alt kümelerini alırız. Çünkü dikkatimiz sınırlıdır. Bu sınırlı dikkat ile resmin arka planındaki değişiklikler ya bize gösterilmez, ya da farkında olmadan yönlendirilmemiz ile doğru veya yanlışı ayırt etmekten uzaklaşırız.

Dikkat mekanizması bir bakıma spot ışık gibi çalışır. Ve o spot ışık istenilen bölgeye tutulur.
Buraya kadar anlattıklarımızdan yola çıkarak, gelmek istediğimiz dikkat noktamızı daha iyi açıklayabiliriz sanırım…

Sizden, dikkatinizi eğitimin gereklerine, olması gereken noktaya çekmeniz istenmeyebilir. Neden mi? Çünkü; bizim dikkat etmemizi istedikleri, siyasetin gücünün her şeyden önemli olduğu ve buna itaat edilmesi gerektiği gibi bir illüzyon var.

Sizden, dikkatinizi güçlü okullarla geleceğe bakan öğrenciler yetiştirmeye vermeniz istenmeyebilir. Neden mi? Çünkü; bizim dikkat etmemizi istedikleri, kalabalık sınıflarda, bakıcı gibi oyalanarak, test ile sersemletilmiş bir neslin olduğu sistemin çarkını çevirmemiz…

Sizden, dikkat vermenizi istemedikleri konulardan biri de; öğretmen olarak hakkınızı; hakkaniyet, adalet, eşitlik, çağa uygun koşullarda birlik içinde talep etme hakkı. Neden mi?

Dikkatinizi burada nasıl mı çalıyorlar? Şu şekilde: Siyasetin ve ideolojinin kördüğümünde, buna çanak tutan sendikaların içinde kiralık gibi sayı arttırılması için kullanılan varlığınızla, yaşam sürdürme gibi bir yolları var…

Sizden, dikkat etmeden, algınızla oynanarak, bilinçaltınızda istediğiniz, özlediğiniz doğruları hatırlatmadan, yönlendirmek gibi bir işleri var…

Buraya kadar yazılanlardan kandırılmış olduğunuzu düşünerek kötü hissetmeniz olasıdır. Kötü hissetmeden önce bence dikkatli olmanız daha kayda değer…

Algı yanılmalarını kullanarak insanlar çok kolay aldatılabilir. Burada önemli olan neyi istediğinizdir.

Aslında biz dikkat ettiğimizi zannederken, bizim yerimize dikkat etmişler mi diyoruz yoksa?!
Yoksa buna dikkat eksikliği mi diyeceğiz?

Ya da dikkat eksikliğinden kaynaklanan durumlardan memnun muyuz? O zaman kendinizi gözden geçirmeniz bir gereklilik mi?

Resme bakarak düşünmek lazım. Burada önemli olan; dikkatinizi korkuyla mı yoksa, isteyerek mi yönlendirdiğinizdir?

Veya dikkat ediyorum da, işime böyle geliyor diyenlerden miyiz?

Burada önemli olan; neye baktığınız değil, neyi gördüğünüzdür?

Ve en önemlisi belki de;

Dikkatli olmak yaşadığımızın kanıtıdır…

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.