Prof. Dr. Musa Yıldız Divan-ı Hikmet’ten cevap verdi İSLÂM NİYE GARİPLERİN DİNİDİR?
“Divan-ı Hikmet Okumaları”nda konuşan Prof. Dr. Musa Yıldız, fıkıhta kendi grubu içerisinde eşsiz ve benzersiz olan şeyin ‘garip’ olarak adlandırıldığını belirterek, İslâm’ın ‘gariplerin dini’ olarak anılmasının sebeplerini açıkladı.
Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü’nün düzenlediği “Divan-ı Hikmet Okumaları” programı Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. Ahmet Yesevî Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, programda Divan-ı Hikmet’in ilk hikmetindeki dördüncü kıtayı inceleyerek, Peygamber Efendimiz’in Miraç’a çıkması ve ‘garip’ kavramı üzerinden okumalarını gerçekleştirdi.
‘Garip, fakir, yetimleri Resul sordu. O gece Miraç’a çıkıp Hakk cemalini gördü. Geri gelip indiğinde fakirlerin halini sordu. Gariplerin izini arayıp indim ben işte.’ kıtasını okuyan Yıldız, bu kıtanın Peygamber Efendimiz’in Miraç’a çıkma hadisesini anlattığını söyledi.
PEYGAMBERİMİZ GARİPLERİ SEVİYOR
Peygamber Efendimiz’in garip ve yetimlerin halini sormasıyla, o gece Miraç’a çıkması arasında bir bağlantı olduğunu aktaran Yıldız, “Miraç’a çıkmasının arkasında yatan neden garip ve fakirlerin halini sormasıdır. Bu bilgiye daha önce hiçbir yerde rastlamamıştım. İlk defa burada rastladım bu bilgiye. Garip, kelime olarak kimsesi olmayan, zavallı, aile ocağından ayrı gurbette yaşayan, yabancı anlamlarına gelmektedir. Sahih hadis kaynaklarında gariplerle ilgilenme, onların gönlünü almayı teşvik edici birçok hadis var. Gariplerle ilgili en bilinen hadis ‘İslâm garip olarak başlamıştır, başladığı şekilde tekrar garipliğe dönecektir. Gariplere ne mutlu.’ hadisidir. Hocalarımız bu hadisi bize her okuduklarında hüzünleniyoruz. ‘İslâm dini gariplerin dini mi?’, diye düşünüyoruz ve özellikle günümüzdeki olaylara baktığımızda bir ümitsizliğe ve yeise düşüyoruz. Bu hadisi yorumlayan hocalarımız da, gerçekten garip insanları betimliyorlar bu hadisle. Peygamber Efendimiz de garipleri seviyor.” şeklinde konuştu.
FIKIHTA ‘GARİP’ NEDİR?
“Garip” kelimesinin anlamını Kastamonulu Mehmet Feyzi Efendi’nin daha farklı bir bakış açısıyla açıkladığını söyleyen Yıldız, “Normalde garip kelimesi, vatanından uzakta olan anlamına geliyor, Mehmet Feyzi Efendi bunun farklı olduğunu söylüyor. Fıkıhta ise, kendi grubu içerisinde eşsiz ve benzersiz olan şey ‘garip’tir. Peygamber Efendimiz’in de garip kelimesiyle kullandığı anlamın bu olduğunu söylüyor Mehmet Feyzi Efendi. ‘İslam eşsiz doğmuştur, benzersiz doğmuştur ve böyle devam edecektir.’ diyor ve biz bu manayı ele alıyoruz. İslamiyet’in başlangıçtan sona doğru seyrini anlatıyor. Sonunda da bütün dinler içinde netice bulacağını söylüyor. Müslümanları yeise, ümitsizliğe düşürmemek adına bu anlamı vermek daha doğrudur, diyor Mehmet Feyzi Efendi.” ifadelerine yer verdi.