Zamandaki Çatlaklar
Zaman kırılması ve zaman bükülmesini duyduk, bu zamandaki çatlak neyin nesi diyeceksiniz! Zaman kırılması ve bükülmesi ütopik ve teorik kavramlardır. Zamandaki çatlak tabiri ise felsefi bir kavramdır!
Bir hakikatin ortaya çıkıp gerekli etkiyi yapamamasına, gerekli itibara ulaşmamasına rağmen daha sonraki zamanlarda büyüyerek haklı itibarına ulaşması sürecine zamandaki çatlak adını veriyorum ben!
Zaman çatlağı, bardaktaki çatlak gibi sızdırmıyor, aksine, tohuma gübre etkisi yapıyor ve zamanı geldiğinde bir anda büyümesine sebep oluyor. Zaman, zaten geleceğe akan bir nehir olduğu için çatlaktan da geleceğe yön verecek fikirler çıkması kaçınılmaz bir doğal sonuç oluyor!
Zaman çatlağı, zaman nehrinin dip akıntısında ve sığ yerlerde daha çok olabilir, bu ona dinginlik verdiği kadar, kirlenmesine de sebep olabilir! Bu nedenle çatlağın büyümesinden korkmamak lazım gelir. Zaman çatlağı suyun akışı ile birlikte büyümeli. Zamanı geldiğinde akan nehirde sığınılacak bir liman olmalıdır.
Çatlakta sabır; bir gıda ve eğitimdir. Eğitimin ana konuları; basiret ekseninde adil şahitlik, feraset ekseninde maddi ve manevi gelişim, dirayet ekseninde gündeme esir olmamaktır.
Zamanı gelen fikrin karşısında kimsenin duramamasının sebebi, zamandaki çatlakta, olayları izleyerek, acı çeke çeke olgunlaştığının farkın varması ve doğumunu bekliyor olmanın hazırlığı içinde olmasındandır!
Nehrin her yerde aynı hızla akmadığı gibi zaman da her zaman aynı şekilde geçmez! Zaman çatlağından ne zaman ne çıkacağı belli olmaz. Keşke fikirler zamanında yerini bulsa.
Konuşmak ile yapmak arasındaki farkı bilenler, fikirlerin zaman çatlağında en çok kalmasına bu tür yaklaşımların sebep olduğunu bilir. Bir davanın çığırtkanlarının çoğunun, o davanın hakikati dışında olması gibi, hitabet müsveddelerinin gaz alarak milleti uyutması gibi, yalanın en korkuncunun hakikate en yakın olması gibi.
Zaman çatlağının farkında olanlar genelde halk arasında çatlak olarak bilinen tiplerdir! Arifler de bilir, hikmetli söz söylemeyi bilende, bakışında ibret olanda, susarak ders veren de bilir zamanı çatlağını.
Zaman çatlağında canı en çok sıkılanlar gençler olur. O yüzden gençler üzerinden fitne ateşi yakmak kolay olur! Fikri olmayan yeni fikir peşinde niye koşar ki? Fikri olmayanın yeni fikri olabilir mi? Takım tutmak ve bu takım hakkında konuşmak birileri ile tartışmak bir fikir midir?
“İnsanoğlu, var edilip bahse değer bir şey olana kadar, şüphesiz, uzun bir zaman geçmemiş midir?” İnsan Suresi 1. Ayet ve zamana yeminin anlamını idrak etmek ve bu konuda kafa yormak zaman çatlağını anlamaya yardımcı olacaktır.