Yerel seçimler üzerine
Yerel seçimlere az bir süre kaldı.30 Mart tarihinde halk, belediye başkanını, belediye meclisini ve muhtarını 5 yıl süre ile seçecek. Memlekete hayırlı olması temennisi ile iyi seçimler diliyorum.
Bilindiği üzere yerel yönetimlerden olan belediyeler; tüzel kişiliklerine tanınan yetki çerçevesinde, halkı için o ilin, ilçenin, beldenin, yol, su, imar, temizlik, sosyal, kültürel v.b. işlerini seçildikleri süre içerisinde yerine getirirler.
Bir sivil toplum kuruluşu temsilcisi olarak belirteyim ki; yerel bir yönetimin insana hizmet işini yaparken, ayrım yapmadan, parti farkı gözetmeden, insan odaklı olarak çalışması, amacın sandık olmayıp, hizmet olduğunu algılaması öncelikli beklentimiz…
Yerel yönetimlerin çalışma yol ve yöntemlerini bir vatandaş olarak yakından takip etmekteyim. Ayrıca bir eğitimci olarak, belediyelerin okullara bakışı, önem verme derecesi, bizi ilgilendirmektedir.
Burada belediyelerin yaptığı iş ve işlemlerden tarafsız bir gözle, kısaca bahsetmek istiyorum…
Belediyeler imar planlarını 5 yıllık plan üzerinden yaparken, okul, park, pazar, cami vs. alanlarını kağıt üzerinde hazırlar, pratikte de hayata geçirir.
Bir eğitimci olarak okul arazilerinin özellikle İstanbul’daki durumunu sormak istiyorum: İstanbul’da özellikle 80’li yıllardan sonra, imar planlarında çizilmiş yaklaşık 1200 (bin ikiyüz) okul arazisinin belediyeler marifetiyle yok edilmesini sorgulamak istiyorum. Bugün İstanbul’da kalabalık sınıfların sorumlusu kim? Bu araziler okulların olmasına rağmen, gecekondu, otopark v.b. yollarla neden okullardan alındı? Anadolu’daki durumu bilmiyorum, araştırılması gerekir…
Bir vatandaş olarak sormak istiyorum: Mahallemiz yolları ve kaldırımları sadece seçimden önce mi yapılır? Bir kere sağlam yapın da, ne biz konuşalım ne de siz yorulun. Amerika Birleşik Devletlerinin New York eyaletindeki kaldırım taşları 1900’lü yıllarda döşenmiş ve hala sökülmemiş. Altından da elektrik kablolarının geçtiğini belirtelim. Biz çok mu zenginiz, neden sağlam olmaz işlerimiz, bizim dinimiz iş ahlakına önem vermez mi?
Bir insan olarak sormak istiyorum: Şehir kültürünün, sosyal kültürün dünyada çok çeşitli örnekleri varken, özellikle son 30 yılda yap-yık-yeniden yap eylemi, bir vatandaş, bir insan olarak, benim vergimi heba etmek değil midir?
Bir seçmen olarak sormak istiyorum: Belediyeler, işe adam alma yönteminde daha şeffaf olup, adama göre iş yerine, işe göre adam alamaz mı? Çalışanını yetiştirme yönünden daha sistemli olamaz mı?
Bu ülkede siyasi toplum düzeninin zararını görmemeli hiçbir vatandaş. Siyasetin insan faydasına olması için; eşitlikçi, şeffaf, hukuki, bilinçli bir bakış açısının var olması zorunluluktur…
30 Martta, neyi seçerseniz seçin, kimi seçerseniz seçin, kendi geleceğinizi seçtiğinizi unutmayın…
Seçtikten sonra da denetleyin, talep edin…
Görev yapmak lütuf değildir, seçilenin işi budur…
Memleket için, şeffaf, hayırlı seçimler dileği ile…