Site Rengi

DOLAR 34,0769
EURO 37,5819
ALTIN 2.921,56
BIST 9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Pts 26°C
Sal 25°C
Çar 26°C
Per 26°C

Noktalama işaretleri

REKLAM ALANI
17.09.2019
403
A+
A-

“Yaşlı adam atı otlağa götürmesi için eliyle gel, gel diye dilsize işaret etti. Zavallı dilsiz Hüso, başıyla onayladı yaşlı adamın çağrısını. Kâhyanın karısı Mezide ne yaptıysa, nereye götürdüyse çözdüremedi çocuğunun dilini. Hüso geldi, selam verdi yaşlı adama.

– Atı, dedi götürür müsün otlağa? 

ARA REKLAM ALANI

Evet, götürürüm anlamında başını salladı Hüso.

Anacığı Mezide Hanım, baktı çocuğunun arkasından. Yalnız atı otlağa götürmekle kalsa, iyi! Her işi, evet her işi dilsiz zavallı çocuğuna yaptırıyorlardı. Karşılığı ise, karın tokluğu. Bir, iki kere yaşlı adam dili çözülsün diye çocuğu okumuştu okumasına. Lakin iyi sonuç vermemişti. Hepsi o kadarla kaldı. Zavallı Hüso, nokta kadar merhamet görüp, virgül kadar eğiliyordu bu çiftlikte ki yaşama!”

***

Yaşamda başka görüntüsü de vardır virgülün. Çıkar için dalkavukluk yapanlara ne demeli?
Kötü insan, birden iyi olur. Çirkin, güzel. Akılsız, akıllı olur. Boyun bükülür beş para etmeyen insana!

***

Bazen elinize bir gazete alırsınız, ya da bir kitap. Okursunuz kendinizi kaptırarak. Hiç noktalama işaretlerinin önemini düşünerek okudunuz mu? Varsayalım çocuğunuzun odasında, öğretmeni tarafından yazılmış bir not buldunuz.

“Çalış, baban gibi eşek olma!” Eminim bu nota sinirlenirsiniz. Öğretmen bas bayağı sizi eşek yerine koymuştur. Notu tekrar okuyun!

“Çalış baban gibi, eşek olma.” Şimdi de sevinirsiniz. Babanın çalışkanlığı, çocuğun haylazlığı ortaya çıktı diye.

***

Biz yazarlar noktalama işaretsiz yapamayız.

Gazetemizin kurucusu Fatih Bey, virgülü bol yazarımız der bana.
İnsanların birbirlerine seslenmelerinde, virgül kullanırım. Bazen öğle uzun cümleler kurarım ki; kopamam yazıdan. Ara söz ve ara cümlelere doldururum virgülleri.

* Anlatıma güç katmak için,

* Uzun cümlelerde özneden sonra aktarma “ “söz tırnak içine alınmamışsa,

* Cümle başında, peki, hayır, evet gibi onaylamalarda,

* Cümle başında (!) ünlem işareti konulmamışsa, siz okuyucularıma yaşamın gerçek yüzünü aktarırken hiç çekinmeden bol, bol kullanırım virgülü.
Bol, bol derken arasına yine koydum virgülü. Neden? Dikkatinizi çeksin diye.

***

A.Kanveski noktalama işaretleriyle ilgili bakın neler söylemiş.
“Zamane insanı, bir gün virgülü kaybetti. O zaman zor cümlelerden korkar oldu. Basit ifadeler kullanmaya başladı.

Zaman geçti,(!) nida işaretini kaybetti. Alçak bir sesle tonunu değiştirmeden, konuşmaya başladı. Artık ne bir şeye kızıyor, ne de bir şeye seviniyordu. Hiçbir şey onda heyecan yaratmıyordu.

Bir zaman sonra (?) soru işaretini kaybetti. Artık soru sormaz oldu. Hadiseler onu ilgilendirmiyordu. Ne kâinat, ne konu komşu umurunda değildi.

Birkaç gün sonra (:) iki nokta üst üste işaretini kaybetti. Bundan sonra davranışlarının sebebini, başkalarına açıklamaktan vaz geçti.

Ömrünün sonuna doğru (“) tırnak işareti kalmıştı. Kendine ait bir düşüncesi vardı. Onu da unuttu.

Artık papağan gibi başkalarının fikirlerini, düşüncelerini ve yolunu tekrarlamaya başladı.

En sonunda düşünceyi de unuttu. Son (.)noktaya geldi.”

Bir cümlesi yoktu ki; noktayı koysun. Biz yazarlar noktalama işaretleri olmadan yazamayız. Bu işaretleri insanlar yaşamda ne amaçta kullanır bilemem.!

***

Geçen gün Nişantaşı’nda, bir kuaför dükkânın camında kocaman bir yazı gördüm. “Nereye doğru gidiyorsunuz” Soru işaretini de (?) cümlenin tam altına ters olarak koymuş. Ne anlatmak istedi acaba?

Bildiğim ise hayat; uyanıklığı, ikiyüzlülüğü, kiminin mutluluğu, diğerinin mutsuzluğu, akıllı olup aptalı oynayanı, aptal olup akıllı görünmeye çalışanı, güzeli, çirkini, iyisi ve kötüsüyle bol, bol virgülleri olan çok uzun bir cümledir. Fakat unutmayalım ki ölüm, o cümlenin son noktasıdır.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.