Toplum mühendisliği
Değerli okurlarım
Bildiğiniz gibi yazılarımın birçoğunda Esenler’i ele alıp, Esenler’in sorunlarını ve ihtiyaçlarını gündeme taşımaya çalışıyorum.
Temel ihtiyaç ve öncelikli konuları ön plana çıkartıp, kamuoyu nezdinde tartışılan meseleleri kaleme alıp, sizlere aktarmaya gayret gösteriyorum. Bu bağlamda yazılarımın hemen hepsinde yerel bazda yani Esenler ölçeğinde siyaset ve toplumun genel taleplerini dile getiren bir üslup ve tarzda yazıyorum ve böyle yazmaya da devam edeceğim.
Değerli okurlarım, yazımın başlığından da anlaşılacağı gibi, ele almak istediğim konu, toplum mühendisliği gibi bilim de yeri olmayan, hatta öyle bilim dalı ve mesleği olmamakla beraber kimi çevrelerce sanki yeni bir mühendislik alanı yaratılmaya çalışılıyor.
Bu konuyu işlerken mühendis ve sosyologların üzerinde durduğu ve bu alanda doktorasını da yapmış olan Belediye Başkanın davranışlarıyla ilgilide birkaç kelam söylemek ve geride bıraktığımız haftanın da yorumunu yapmak istiyorum.
Tabi bu benim kişisel düşüncelerim ve değerlendirmem olacaktır. Bazı konulara eleştirel bakışım neticesinde belediye çevreleri ve Başkanın rahatsız olduklarını biliyorum. Bu bağlamda, ne yazacağım nasıl yazacağım gibi telkin ve göndermelere karnım tok. Tabi bunun böyle bilinmesini isterim.
Bunları dile getirmemde ki neden, geçtiğimiz hafta içinde Sayın Belediye Başkanı’nın benim değerli bir dostum olan Sayın Muharrem Sarıkaya ile aracı kullanarak, bana mesaj niteliğindeki göndermedir.
Burada şunu söylemekte fayda olduğunu sanıyorum. Belediye Başkanı Sayın Göksu’nun değerli koordinatörü olan Sayın Mehmet Çelik, Sanırım 24 Mart tarihinde olacak, benimle bir telefon görüşmesi yaptı. Hâlbuki varsa bir söyleyecekleri, varsa bir konu bana açık seçik aktarabilirdi diyorum ve bu konuyu burada kapatıyorum.
Toplum mühendisliği anlam olarak, Esenler halkının sosyal dokusunda tarihten gelen yapısında değişiklik yapmak, tepkilerini, nefretlerini, isteklerini, sevgilerini, tutkularını ve ifade ettikleri duygularını yönlendirebilmek, kontrol altına tutabilmek gibi tanımlanabilinir.
Bu daha çok askeri ve istihbarat alanlarında kullanılan bir yöntem ve terimdir. Bu yönteme aynı zamanda toplumbilimcileri, sosyoloji uzmanları ve araştırma anketi, gözlem, istatistik araştırması, değerlendirme araştırması, test, anket vb çalışmaları yürütenlerin başvurduğu bilinen bir gerçektir.
Belediye Başkanın mühendis ve sosyolog olması hesabi ile bu konu ona hiçte yabancı değil diye düşünüyorum. Kendisine avantaj gibi gördüğü birçok konu ve meselenin olduğunu hepimiz müşahede ediyoruz, kendisini gayette başarılı buluyorum.
Ancak benim acizane tavsiyem, bazı konularda olmayacak dualara peşinen amin demesin.
Mesela, çokca ön plana çıkmış olan bir devlet hastanesi meselesi var ki herkesin dilinde.
Vatandaş soruyor, ne zaman inşaatına başlanacak, ne zaman yapılacak, ne zaman açılacak bu proje gerçekten gerçekleşecek mi diye. Yani vatandaşın kafasında bu konuda birçok soru işareti oluşmuş bir vaziyette. Ve hemen her şeye de şüpheyle bakar bir hale gelmiş vatandaş.
Halbuki bu ve benzeri projeleri ilan etmeden olabilirliği test edilsin ve öyle Esenler halkına duyurulsun. Aksi halde insanların zihni karışıyor farklı düşüncelere kapılıyor.
Değerli okurlarım;
Son olarak özetle demek isterim ki, Esenler halkının beklentilerini yükseltip daha sonra olmadı ne yapalım, aksilik çıktı yetişmedi, ödenek azlığı gibi mazeretleri sıralamamak için insanların fikir ve algıları, yönlendirilmesin, toplum mühendisliği yapılmasın, her şey hoşluk ve güzellik içersinde olsun, Esenler halkına ve hemşerilerimize bu yaraşır diyorum.
Kalın sağlıcakla…