KADİR ŞEKER OLAYI
Bir haftadır ülkenin gündemini meşgul eden bir olay var.
Bir psikopat yolda eşini öldüresiye dövüyor. Psikopat diyorum çünkü aklı başında bir insan bırakın bir insanı bir hayvanı bile dövemez. Ve o sırada, tesadüfen oradan geçen bir üniversite öğrencisi adama engel olmak istiyor.
Çünkü onunda annesi, kız kardeşi veya ablası yani kadın akrabaları vardır. Olaya engel olmak ister. Aralarında bir arbede çıkar. Ve neticede adam ölür.
Olayın yakın tanığı olan ve korunmaya kakılan kadın ilk ifadelerinde gencin kendini korumak isterken istemeyerek, arbede esnasında öldürdüğünü söyledi. Daha sonra aynı kadın ifade değiştirerek bu kez Kadir Şeker’in elinde bıçakla geldiğini, aslında ölenin kendisine bir şiddet eyleminde bulunmadığını kasten öldürdüğünü belirtmiş.
Ölenin daha önce işlediği birçok suçtan ceza aldığı belirtiliyor. Elbette ki bir kişiyi geçmişi ile yargılayamayız. Âmâ bu ölenin kişiliğini göstermektedir.
Peki, bu genç ölen bu kişiyi daha önceden tanıyor mu idi? Hayır. Ona karşı bir düşmanlığı var mı idi? Hayır. Olay tamamen o anda gelişen spontane bir olay. Bir kişi diğer birini, hele tanımadığı birini, durup dururken neden öldürsün.
Tabii yargı gerçeği ortaya çıkaracaktır. Ancak kadın neden ifadesini değiştirmiştir. Ölenin ailesinden tehdit mi aldı? Yoksa ortada para mı döndü?
Bu hikâyenin en önemli sonucu bence şu:
Böyle bir olayla karşılaşanların neden olaya engel olmadıklarını sorar ve çevrede bulunanlara kızarız. Şahsen ben de bu güne kadar buna kızardım.
Ancak bu olay bize gösteriyor ki; karışmamak gerekiyormuş. Karışırsan ya mağdur olursun ya da birçok olayda gördüğümüz gibi canından olursun. Veya bu olayda olduğu gibi iftiraya uğrarsın. Hemde korumaya çalıştığın kişi tarafından. Bu tür olaylar karşısında demek ki yapılması gereken insanlığını hatırlamak değil üç maymunu uygulamanın gerektiğini hatırlamak gerekiyormuş.
Tabii olayın en önemli tanığının ifadesini, hangi şart altında olursa olsun, kendini korumak isteyen birini suçlaması ne kadar ahlaki insani, vicdani ve etkidir?
Neticede bir gencin, düşünmeden ve gençliğin verdiği duygu ile hareket ederek geleceğini karartmasına neden oldu.