Planlama ve Yönetim
Planlama da yönetim de aslında bir ilimdir! İlim ise herhangi bir konudaki bilgi ve belgeler bütünüdür, delillere dayanmalıdır. İlim dayanakları ile bilim olur!
Hayat denen planda, planlama ve yönetim bilgisizce yapılabilir olduğundan ve kabul görüyor olunduğundan, söyleyeceklerim anlamlı durmayabilir! Kişisel manada bilimsel olmaması kabul görüyor ve anlam ifade ediyorsa da kurumsal ve devlet idaresi açısından bilimsiz planlama ve yönetim, anlam ifade etmemekte ve büyük risklere sebep olmaktadır.
Planlama; mevcut durumdan arzu edilen duruma ulaşmak için yapılan, özü itibari ile akılcı, sonuçları itibari ile müdahaleci bir süreçtir.
Yönetim bilimi; planlama, organizasyon, personel, sevk ve idare, yönlendirme, koordinasyon, denetleme ve bütçeleme enstrümanlarına düzgün şeflik yapmak demektir!
Bunların bir kısmını yapıyor olmak, insanı yönetici yapsa da hepsini yapmanın yanında; meşru amaç, yöntem ve makul süre unsurları ile açıklık, tutarlılık ve esneklik ilkelerini birlikte kullanarak yeni bir ruh ve senfoni yazabilenler lider olabilir.
Planlama ve yönetimi bilimsel manada yapmayıp düşünmeyenlerin popüler kişileri lider zannetmesi kaçınılmaz bir yanılgıdır.
Popüler olmak, popülizmi ve pragmatizmi gerektirdiği ve bunlar varken de lider olunamayacağı aşikârdır.
İleri seviyede cehaletle ilim ve bilim davası güdülemez. Planlama ve yönetim anlayışı bilgiye dayalı olmayıp, gazlama ile yapıldığı zaman, iş yapılıyor görülünse de medeniyet kurulamaz.
Planlama ve yönetim anlayışı bilimsel olmadığı zaman risk var demektir. İlim ve bilimin olduğu yerde disiplin kaçınılmazdır. Disiplin kaybolduğu zaman risk sıradanlaşır. Sıradan yöneticilerin olduğu ve lider sanıldığı yerlerde risk kaçınılmaz olur.
Plan nitelik olarak; politika, prosedür, program, proje ve para demektir! Plan tampon ve emniyettir. Hedefe varmanın, ehliyet, liyakat ve hikmetin yerini bulması, ölçünün kavranmasıdır. Ölçüyü kavrayan gelişir, kavrayamayan değişir!
Hedefe varmak için hayal etmek kadar, hak etmek te icap eder. Kuru laflar ile hedef gösteren ama planlaması olmayan yönetim anlayışı, huzursuzluğun sebebi olur. Hüner popüler olmak veya lider sanılmak değil, lider olmanın hassasiyeti ve haysiyeti ile görev adamı olup, hak divanına varabilmektir.
Planı olmayan yöneticiler bol bol acil eylem planı yapar. Planı olmayan yönetici bol bol konuşur, kendi kendine muhalefet eder hale gelir. İşin aslı planı olmayan yönetici aslında başkalarının planının bir parçasıdır, iyi şeyler söylese de söylediklerini yapamaz.
Hayat planın da her şey planladığımız ve istediğimiz gibi olmasa da, planın sahibi bizden, plan yapmamızı ve iyi bir yönetici olmamızı istediğini unutmamak gerekir.