Site Rengi

DOLAR 34,2798
EURO 37,0953
ALTIN 3.061,97
BIST 8.945,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Per 20°C
Cum 18°C
Cts 16°C
Paz 16°C

Kurban ve Kurban Bayramı

REKLAM ALANI
12.09.2019
397
A+
A-

Bu senede Kurban Bayramı geldi. Sanal ortamlarda ve bazı çok bildiğini zanneden fakat hiçbir şey bilmeyenler arasında da yine tartışmalar başladı. Bu zevat, bu senede Kurban Bayramı Hac zamanına denk geldi deme becerisini gösterecek bilgiye haiz topluluk! Osmanlı da boşuna bu tür insanlara hayvan ı natıka dememişler!

Kurban, Allah’a yaklaşmak ve Allah rızasına ermek niyetiyle kesilen hayvan demektir. Yüce kitabımızda “Bu hayvanların ne etleri ve ne de kanları Allah’a ulaşacaktır. Allah’a ulaşacak olan şey, sadece gönlünüzdeki Allah saygısıdır, takvadır. Bu şekilde onları yararınıza sunduk ki, sizi doğru yola ilettiği gerekçesi ile Allah’ın yüceliğini dile getiresiniz. Ey Muhammed, iyi ameller işleyenleri müjdele. (Hacc Suresi 37. Ayet)

ARA REKLAM ALANI

Bu ayete bakıp dinin bütününü anlamaktan ve sistematiğini çözmekten uzak zihinler, sadece Hac da kurban kesilir deme mantıksızlığını da sergilemektedirler. Oysa bu dinin Peygamberi Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v.) kurban kesimini hem kendi keserek hem de etrafındakilerin kesmesini isteyerek kuvvetli bir sünnet henefi fıkhına göre vacib olarak emretmiştir. “O, hevadan (kendi istek, düşünce ve tutkularına göre) konuşmaz.” (Necm Suresi 3.Ayet)

Celebe bin Süheym (ra) bildirmiştir:

– Adamın biri İbn-i Ömer’e (ra): Kurban kesmek vacip midir?” diye sordu.

– İbn-i Ömer (ra): Resûlullah (s.a.v.) ve Müslümanlar kurban kestiler” dedi.

-Adam tekrar: -Kurban kesmek vâcip midir?” diye sordu. –

-İbn-i Ömer (ra) bu defa: Sen ne dediğimi anlamıyor musun? Resûlullah (s.a.v.) ve Müslümanlar kurban kestiler diyorum. Resûlullah (s.a.v.) Medîne’de on sene ikamet etti ve her sene kurban kesti” dedi.(Tirmizi, Kurban,9)

Beyninde din noktasında sıkıntısı olmayan her Müslüman çeşitli günahlara girmiş olsa bile sayılı ve özel günlere haiz bir zaman dilimi olduğu için kurban ibadetine özel bir ihtimam göstermiştir.

Kurban ibadetinin sosyolojik boyutu ise her şeyden önce bu toplumdaki yardımlaşma geleneği kurban kanları ile sulanmış ve kökleşmiştir. Bizatihi Hacc suresi 36. ayette etin dağıtılması emredilmiştir. Kurban etinin dağıtımı komşu ve akraba hukukunu hatırlatması açısından en önemli nirengi noktasıdır. Kurban iktisadi olarak da ticaretin gelişimine, hayvanların bakımdan geçirilmesine faydalı olmuştur. Zaten kesimi yapılmayan hayvan kurban da edilmemektedir. Yani kurbana özel bir cins kesilmemektedir!

Şunu da unutmayalım kurban edilecek hayvanların hepsi sürü niteliği taşır, bu da Rabbimizin hikmetindendir. Koyun, inek, keçi ve deve senede en fazla iki doğum iki tane yavru verse de, sürü olur. Köpekler her doğumda yedi sekiz doğursa da sürü olamaz. Bu da bereketin hikmetindendir.
Hem öyle her öküzden de kurban olmaz onun için bazılarının bu konuyu üzerine alınıp hayvan hakları savunucusu pozuna girmelerine de gerek yoktur!

Bu toplumu ayakta tutan dini değerlerimizi, günün koşullarına ve çağdaşlık yamyamlığına kurban etmeyelim. Kurban olacak, ülkemiz, hilalimiz ve kardeşlerimiz var iken gelip geçici gündemlere kendimizi ve geleceğimizi kurban etmeyelim.

Bu vesile ile bayramınız mübarek ola…

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.