Ata’ya saygı
Tarih 8 Ağustos 1915’i gösteriyordu. Anafartalar’da İngilizlerin 9 uncu Kolordusu’nun taarruzu sonucu Conkbayırı eteklerini ele geçirmişti.
Anafartalar Grup Komutanı Albay Fevzi Bey, askerin yorgunluğundan ve araziyi iyi tanıyamadığından karşı taarruzu ikinci gün yapılmasını istemişti.
Yüzbaşı Mustafa Kemal Ordu Komutanlığı ile temasa geçerek hemen taarruz edilmesini teklif etmiş, taarruzun kim tarafından yapılacağı sorulduğunda ise bütün kuvvetlerin emrine verilmesini istemişti.
Ordu Komutanlığı’nın “Bu kadar kuvvetler çok gelmez mi?” sorusuna hiç tereddüt etmeden, ‘az bile gelir’ yanıtını vererek, bir komutanın en önemli vasfı olan, sorumluluğu benimseme özelliğini tereddütsüz göstermişti.
Ülkemizin her yerinde bize bağımsızlık ruhu kazandıran büyük önder 10 Kasım 2009 yani bugün anıldı. Dil, din, ırk, renk, cinsiyet, ayırımı gözetmeksizin herkes beraberlik bağını güçlendiren çok önemli değeri anmak için Dolmabahçe Sarayı’na yani Ata’sına koştu.
Kortej ilerlerken nöbet tutan askere baktım. Gözlerine sanki bütün denizin suları dolmuş. Bir gözünü kırpsa seller boşalacaktı. Tüylerim diken diken oldu, o genç askere bakarken. İşte bu mucizeyi kahramanlık destanın nasıl yazıldığını görmese de, hisseden ve gelecekte o büyük zaferi kazananlardan övgüyle söz edecek çocuklarımızdan biriydi. Ne asil bir vatanseverlik.
Yabancılar Atatürk için ne diyor.
Tahran Gazetesi 21 Kasım 1938’de
“Bu gibi dehalar ancak görünüşte ölürler. Çünkü gerçekte ulusların anlayışlarında derin ve silinmez izler bırakan eserleriyle daima yaşarlar. Böyle insanlar bir kuşak için doğmadıkları gibi, belirli bir devre içinde doğmazlar. Bu gibi insanlar, uluslarının bu nimetler kaynağından durmaksızın yararlanmalarına imkân vermek suretiyle yüzyıllarca uluslarının tarihlerine egemen olacak insanlardır.”
Messager D’Athenes, Yunanistan -Cumhuriyet 14 Kasım 1938
“Pek çok devrimci görüldü, fakat hiçbiri Atatürk’ün cesaret ettiği ve başardığı şeyi yapamadı.”
Neue Zürcher Zeitung İsviçre- Gazeteler 15 Kasım 1938
“Bu gün hiç kimse O’nun devrimci eserine saldırıya cesaret edemez.”
Times Gazetesi İngiltere- Ulus 13 Kasım 1938
“Türkiye’nin alın yazısına el koyan asker ve devlet adamı, yenilik ve ilerleme yolunda, bütün çaba ve kazandığı onuru terazisinin gözüne koymuştur. Zamanında hiçbir önder, çok büyük güçlükler karşısında bu yılmaz devrimcinin yaptıklarından fazla başarı kazanamamıştır.”
Bütün yaşamı boyunca maddi ve manevi varlığını yalnız Vatan, Vicdan ve Milletin savunmasına adamış, inanmış ve başarmış olan büyük önderi saygıyla anıyorum.