Site Rengi

DOLAR 34,7148
EURO 36,4419
ALTIN 2.946,62
BIST 9.681,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
11°C
Hafif Yağmurlu
Sal 11°C
Çar 13°C
Per 13°C
Cum 12°C

“İstanbul’da Su Kaynakları Yönetimi” konulu oturumda tartışıldı

REKLAM ALANI
08.01.2020
486
A+
A-

İstanbul’un su kaynakları azalıyor

“İklim Değişikliği ve Su Yönetimi Sempozyumu”nda “İstanbul’da Su Kaynakları Yönetimi” konulu oturum düzenlendi. Prof. Dr. Seval Sözen’in moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda, ‘İstanbul’da su kaynaklarının azaldığı’ gerçeği ile ‘toplumsal bilincin önemi’ konuları ön plana çıktı.

ARA REKLAM ALANI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, düzenlediği “İklim Değişikliği ve Su Sempozyumu” kapsamında ‘İstanbul’da Su Kaynakları’ yönetimi oturumu yapıldı. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seval Sözen’in yönetiminde gerçekleşen oturumda, şehrin su kaynaklarının yönetimi konusu etraflıca değerlendirildi.

İTÜ Maden Mühendisliği Emekli Öğretim Üyesi Erdoğan Yüzer, Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız ve İSKİ Yönetim Kurul Üyesi Prof. Dr. İzzet Öztürk’ün sunumlarını gerçekleştirdiği oturumda, İstanbul’a daha yararlı bir su stratejisi oluşturabilmek için sorun ve çözüm önerileri ele alındı.

“Türkiye su fakiri bir ülke, tasarruf şart”

İstanbul’un su kültürü ve içme suları konusunda bilgi aktaran Prof. Dr. Erdoğan Yüzer, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizdeki su kaynaklarının azaldığını ifade ederek su tasarrufuna vurgu yaptı. Yüzer, “Dünya su içinde yüzüyor gibi algımız var. Ancak bu suların yüzde 98’i okyanuslardaki tuzlu sular. Yüzde ikisi tatlı su.

Tatlı suların ise bir kısmı buzullarda olduğu için yararlanabileceğimiz su varlığı sadece yüzde 1 seviyelerinde. Peki Türkiye su zengini bir ülke mi? Hayır. Su zengini bir ülke olma kriteri, kişi başına düşen yıllık su miktarı 8 bin ila 10 bin metreküp olmalıdır. Türkiye de ise bugünlerde kişi başı su miktarı bin 531 metreküp. Yani Türkiye, su fakiri bir ülke. İşte bu noktada, su tasarrufunun altını çizmek gerekir” dedi.

Suya duyarlı kentsel tasarımlar

Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız ise konuşmasında, iklim değişikliği politikalarının su ve çevresel yönetim politikalardan ayrı düşünülemeyeceğinin altını çizerek şöyle konuştu:

“Dünyada büyük kentlerde hem mevcut su konusunda sıkıntı var hem de iklim değişikliği yüzünden sıkıntı yaşayacak. Dünya kentlerinin yüzde 77’si bu riski taşıyor. Bu anlamda küresel işbirlikleri başlatılmış.”

Yıldız, su kaynaklarının yönetimi konusunda geliştirilecek yenilikçi politikalarda, suya duyarlı kentsel tasarımlar kadar toplumsal bilincin de önemli olduğunu ifade etti.

İstanbul su kaynaklarının yüzde 30’unu kaybedecek

İSKİ Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İzzet Öztürk ise iklim değişikliğinin İstanbul’daki su kaynaklarına etkisi konusunda gerçekleştirdiği sunumda, Marmara Bölgesi’nin genelinde bir su açığı olduğunu belirterek şunları aktardı:

“İklim değişikliğinin İstanbul’un su kaynaklarına etkilerine ilişkin farklı modellemeler kullanılarak iki senaryo çalışıldı. Bunlardan iyimser olan senaryoya göre, İstanbul’un su kaynaklarında 2049 yılına kadar yüzde 19, kötümser senaryoya göre ise yüzde 30’lara varan bir azalma gözüküyor.”

 

İstanbul web sitesinde açıklamalarda bulunan İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu ise, “İklim değişikliği sonucu İstanbul’un su havzalardaki azalmalarla ilgili önlemlerimizi alacağız. Bugün burada, bilim insanlarımızca dile getirilen tüm uyarıları dikkatle dinliyoruz. Bundan sonraki planlamalarımızı bu doğrultuda yapacağız.”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.