Esenler Verem Savaş Dispanseri doktoru Mahmut Şahin Verem’i ciddiye alın
Yaklaşık yarım asır öncesine kadar kısıtlı tedavi imkanları bulunan ve en tehlikeli hastalıklardan biri olarak kabul edilen, halk arasında “verem” olarak bilinen tüberküloz konusunda ilçemizde hizmet veren Esenler Verem Savaş Dispanseri doktorlarından göğüs hastalıkları uzmanı Mahmut Şahin’den dispanserin çalışmaları ve tüberküloz hakkında bilgiler aldık.
36 yıllık hekim olan ve 2011 yılından bu yana Esenler Verem Savaş Dispanseri’nde göre yapan Dr. Mahmut Şahin’i tüberkülozun ciddi bir hastalık olduğunu ancak bunun önemini halka anlatmakta güçlük çektiklerini söyledi.
Hafife alıyorlar
“Esenler’de hastalara ulaşabilmekte, onlara tedavilerinin sürecini anlatmakta belki bizden belki onların duyarsız olmasından kaynaklı bir eksikliğimiz var” diyen Dr. Mahmut Şahin, “Tedavi süreçlerini tanımlamakta, hastalara hastalığın önemini anlatmakta güçlük çekiyoruz. Mesela bir hasta var. Evdeki bütün herkesin kontrolden, taramadan geçmesi gerektiğini anlatamıyoruz. Çok fazla önemsemiyorlar bu konuda daha duyarlı olunması gerek diye düşünüyorum. Hastalığı hafife alıyorlar. Halbuki tüberküloz hiç de hafife alınacak bir hastalık değildir” dedi.
Basit bir tarama ile teşhis
Mümkün oldukça ihtiyaç sahiplerine destek olmaya çalıştıklarını anlatan Şahin, “Bizim burada yaptığımız öncelikli işimiz, akciğer filmi çekerek ya da balgam tahlili yaparak erken teşhis yapmak. Bize ne kadar erken müracaat edilirse o derece çabuk ve kolay teşhis yapabiliriz. Hasta bize geldiğinde üzerindeki çamaşırını ve kazağını çıkarmasına gerek yok. Mevcut tarama sistemi ile basit bir şekilde kolaylıkla taramayı gerçekleştiriyoruz. Zaten bizim burada verilen ilaçlar devletin verdiği ücretsiz ilaçlar. Bu sebeple insanlarımız şüphelendikleri bir durumda hemen dispanserimize başvurabilirler” diye konuştu.
Belirtileri nelerdir?
Ekipman ve personel yetersizliklerine rağmen çok güzel hizmetler ürettiklerini kaydeden Mahmut Şahin, veremin belirtilerini de şöyle sıraladı: “Verem hastalığının genel belirtileri arasında; halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi ve çocuklarda kilo alamama bulunmaktadır.
Akciğer tüberkülozunda; öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı ve nefes darlığı şikâyetleri görülebilmektedir.
Akciğer dışı organlardaki verem hastalığında genel belirtilerle birlikte tutulan organa göre belirtiler ortaya çıkmaktadır. Örneğin larinks (gırtlak) tutulumunda ses kısıklığı, böbrek tutulumunda idrar şikayetleri, barsak tutulumunda kronik ishal görülebilir”.