Kurban fiyatları
Kurban kesimi insanımızın üzerinde durduğu ve gönül bağı güçlü bir ibadettir. Bu nedenle gelin bu bayramda Kurban için üç kuruşunu bir yere koyan yaşlılarımızı boynu bükük bırakmayalım. Bir yıl boyunca üç beş kuruşunu kurban için biriktiren insanlarımız her ne kadar birikime sahip olmuş olurlarsa olsunlar öyle sanıyorum ki, bu birikimleri kurban almaya yetmeyecek.
Konuyla ilgili yaptığım kısa araştırmadan edindiğim bilgilere göre, (Nasıl oluyorsa) Türkiye hariç hiçbir komşumuzda ve diğer Avrupa ülkelerinde et fiyatlarında her hangi bir artış yoktur. Ama Türkiye’de en az %30’lara varan ani bir artış var. Bu artışların asıl nedenleri ise nakliye ve gelinen il ve ilçedeki kurban satış ve kesimi için tanzim edilen yer kiraları. Yani Anadolu’nun çeşitli bölgelerinden Kurban satmak için İstanbul’a gelenlere uygulanan yer tarifeleridir.
Örnek vermek gerekirse, Esenler’de kurban satış yeri için ayrılan iki yer var. Bunlardan biri Çiftehavuzlar Mahallesi’nde, bir diğeri ise Havaalanı Mahallesi’ndedir. Buralardaki yer kira fiyatları 4000-5000 TL gibi rakamlarla ifade ediliyor. Kurban satıcıları ise bu seneki fiyatlarının aşrı yüksek olmasını yer fiyatlarından kaynaklandığını söylemeleridir.
Çiftehavuzlar Mahallesi’nde bulunan arazi üzerinde kurulan kurbanlık satış yerinin mülkiyeti bir inşaat şirketine ait olup, bir aylık kiralama protokolü ile müteahhit kişilerce kiralanır. Ardından Belediye izni alınır ve belediyenin belirlediği fiyat üzerinden kiralanır ve belediye kısa sürede hatırı sayılır elde ettiği bu kazancı irat olarak kayda geçirir. Belediye elde ettiği ücret karşılığı da veterinerlik, temizlik ve su temini gibi sayılabilecek belli başlı hizmet sunmaktadır. Yani anlayacağınız kimse verdiği hizmeti karşılıksız yapmıyor. Dünyanın ve Ülkemizin yaşadığı bu ekonomik buhranda belediyeler de nasibini aldığından, fırsatları değerlendirmekte ve ne kazanırsak kardır ilkesiyle hareket etmektedir.
Bu sene ramazanın son günü bilhassa kuzu fiyatları anormal yükselişe geçmişti. Kilosu 8-9 TL olan kuzu şu anda 17 hatta 18 TL’den kesilmektedir. Toptanda artış % 100 gibi. Perakende satış fiyatları ise aldı başını gidiyor. Ancak bu sene yeni tedbirler alınmazsa, kurbanlık fiyatları 500–600 olacak gibi gözüküyor.
Küçükbaş hayvan başta olmak üzere, ülkemizde her boy ve cins hayvan rezervi sayısında önemli düşüşler var. Şarküteri et ürünlerinde artık resmen kanatlı hayvan eti kullanılmaktadır. Buna rağmen 4 ayaklı envanterimizin dibe yaklaştığı da bir gerçek.
Türkiye’de kıt ama dış ülkeye nasıl satılır? Âcizane tavsiyem: Acilen ve derhal Balkan ülkeleri, Ukrayna, Rusya, Azerbaycan ve diğer Türk cumhuriyetlerinden canlı hayvan ithali geçici olarak açılmalı. Buna mecburuz görüşündeyim.
Bazı açık gözlere insanımızı soydurmaya kimsenin gönlü razı olamaz. Hele mevcut hükümetimiz, fakir fukaranın kömürüne kadar her kış ihtiyaçlarını temin ederken; onun halkına şefkatinden kurbanlık fiyatlarını da cidden uygun çizgide tutacak tedbirleri alacağını beklemekteyim. Hatırlatması benden.