Kültür tüketimi
Bir toplumun, bir ülkenin, daha ufak ölçekte bir ilçenin tarihsel süreç içersinde ürettiği ve kuşaktan kuşağa aktardığı maddi ve manevi özelliklerin bütününe kültür denir. Kültür bir toplumun kimliğini oluşturur, onu diğer toplumlardan farklı kılar.
Kültür genel olarak iki öğeden oluşur.
Maddi kültür; her türlü bina araç gereç giysiler vb.
Manevi kültür; inançlar, gelenekler, öf ve adetler, düşünce biçimleri vb.
Konumuz kültür olduğuna göre, Esenler Belediye Başkanımız Sayın Göksu’nun geçtiğimiz günlerde gazetemizde yayımlanan demecinde, ‘önümüzdeki dönemde Esenler’de bolca kültür tüketilecek’ sözleri, benim dikkatimi cezbetti ve bu konuda yazma ihtiyacı hasıl oldu bende.
Bu bağlamda benim birkaç sorum olacak, o da şu;
Bu konuda acaba İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ’nin bir desteği olacak mı?
Zira Kültür AŞ Genel Müdürü Sayın Nevzat Bayhan, Sayın Göksu’nun hem hemşerisi hem de Göksu’nun Esenler Belediye Başkan adayı olduğunda referansı olduğu, birçok kişi tarafından bilinen kişidir. Umarım bu konuda yeterince destek alınır.
2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri çerçevesi içersinde Esenler’den100 bin kişinin katılacağını ilan eden Göksu, malum konuyla ilgili bir de etkinlik düzenlendi. Biliyoruz ki bu da Kültür AŞ’nin desteği ile oldu ve bu konuda ilk desteği de aldı diye düşünüyorum.
Esenler halkı hangi kültürü tüketecek. Maddi dersek, maalesef o yok!
Örneğin sinema tiyatro gibi kültürel faaliyet alanlarının olmaması büyük bir handikap. Kültür Merkezleri sadece evlendirme dairesi salonu olarak anlaşılmamalı ve anlaşılmasın da.
Bugün ilçemizde bulunan merkez, sadece toplantı salonu ve evlendirme nikâh kıyma işlevinin yanında bazı küçük organizasyonlara ev sahipliği de yapıyor.
Ama Esenler Kültür Merkezi’nin bahçesine yapılan Bonus bir Kültür Merkezi var ki, işte onu anlamış değiliz. Sanırım orada ‘nargile kültürü’ yaşatılacak ve bir ileri ki nesillere taşınacak!
Aslında ‘Esenler’de yaşayan kültürler’ diye bir sıralama yapmış olursak eğer, öncelikle Anadolu Kültürü çıkıyor karşımıza. Esenler bir olgu, bir topluluklar harmanı. Esenler’de her ilden her ilçeden gelen ve etkileşimden payını alan bir toplum yaşıyor.
Bugün ilçemiz Esenler’e baktığımızda, daha çok maddi kültür öğeleri bileşenleri ön plana çıkıyor.
O da ‘yokluk ve yoksulluk edebiyatı üzerinden siyaset yapılıyor olmasıdır’ Böyle bir siyaset yapılıyor, ama yanılmıyorsam yine de Esenler’de 7 bini aşkın yeşil kart sahibi yardıma muhtaç insanımız var.
Hal böyle iken, Esenler hangi kültürü tüketecek, bunu tüm Esenler halkı gibi ben de merak ediyorum doğrusu.
Halbuki; Belediye ve diğer birimlere, yani bir ilçeyi yönetenlere düşen asıl görev, alt kültür dediğimiz din, dil, töre ve etnik köken bakımından kendine özgü özellik taşıyan bileşenlere sahip çıkarak, o yönde faaliyetler düzenleyip toplumsal dayanışmayı, birlik ve beraberlik duygusu bilincini besleyecek toplumsal kişiliğin oluşmasını sağlamak olmalı.
Aksi halde kültürel şok ve arayış kendi kültür ortamından uzak, kendini bir anda Esenler’in bir mahallesinde gören hemşerilerimiz, uyumsuzluk ve bunalım yaşar hale gelebilir.