Ekonomiyi Mahveden Şeyler
Gündem ekonomi olduğu için herkes ekonomik izahlar bekleyecektir. Lakin ekonomi, devlet gibi kavramlar, kanunlar kadar insanlar eli ile yönetilir.
İnsanı mahveden şeyler ile devleti ekonomiyi mahveden şeyler aynı şeylerdir!
Kelam ı kibar sahipleri insanı mahveden şeyleri şöyle sıralamışlardır.
-Çalışmadan gelen zenginlik!
-Düşünmeden yaşana zevk.
-Kişilikle desteklenmeyen bilgi!
-Ahlaki değerlerden yoksun iş.
-İnsanlığı göz ardı eden bilim.
-Fedakârlık yapılmadan tecrübe edilen din.
-İlkelerden yoksun siyaset ve ticaret.
Bu sayılanları günümüz ekonomisi ile ilişkilendirince ne demek istediğim daha iyi anlaşılacaktır!
Çalışmadan gelen zenginlik insan için ne ise; üretmeden, borca dayalı, sadece rakamlar üzerinden yapılan büyümeler de ekonomi için odur.
Düşünmeden yaşanan zevkler insan için ne ise; betonda, sarayda, makamda itibar aramak ekonomi için odur.
Yatırım projelerinin kamu maliyesine etkisi ve net katma değer katkısı düşünülmeden yatırım yapmakta düşünmeden yaşanan zevk gibidir.
Ekonominin kişiliği üretmektir. Üretmek her şeyden önce bu çağda bilgi ve teknoloji üretmektir. İnsan için kişiliksiz bilgi ne ise ekonomi içinde üretimsizlik o demektir.
Ahlaki değerlerden yoksun iş insan için ne ise; paranın dini imanı yok diyerek, batının anglo sakson yönetim anlayışı, merkantalist iktisat anlayışını takip edip, yüksek kur düşük faiz veya düşük kur yüksek faiz araçları ile ekonomi yönetmek daha baştan ahlaksızlığa bürünmektir!
İnsanlığı göz ardı eden bilim nasıl ki insanlığı mahvediyor ise insan insanın kurdudur, büyük balık küçük balığı yutar felsefesinin eseri olan, insanları dünya bankasının sınıflandırdığı gibi düşük orta ve yüksek gelir sınıfına göre sınıflandıran ekonomik anlayış ta ekonomiyi mahveder!
Din teslimiyettir, fedakârlıktır. Din için mal da can da feda edilmelidir. Din namına ahkâm kesip, faizi dünya gerçeği görmek, iş hayatını belli seçkinler arasında dönüp dolaşan bir yapıya dönüştürmek, din adına fedakârlık değil, dini dünya için feda etmek demektir.
Dini dünyaya feda etmek, fesadı ticaret saymak, yolsuzluğu hırsızlık saymamak insanı da ekonomiyi de mahveder.
İnsan ilkeleri kadar insandır desek yeridir! İlkesi olmayan siyaset te ticaret te eninde sonunda mahvolur. Belli bir dönem, belli insanlar, bu işin dışındadır ama istisnalar kaideyi bozmaz.
İnsan ve iş hayatında ilkesizlik 1-2 yılda ortaya çıkar, politikada bu 15-20 yıl süresinde ortaya çıkar, devlet düzeyinde bu 100-200 yılda ortaya çıkar! Ama eninde sonunda ilkesizlikler, döneklikler, hainlikler ortaya çıkar.
Hesap bu dünyada görülürse amenna ama ahirete kalınca orada ilkesizlik para etmeyecektir.
Ekonomi insan içindir! İnsanı ekonomi için görmek bile hem insanlığın hem de ekonominin mahvolma sebebidir.