Yıldız Teknik Üniversitesi Esenler’de mi?
Üniversitelerin yerel kalkınmaya katkılarının artırılmasını, toplumla bütünleşmesini ve öğrencilerin sosyal anlamda halkla kaynaşmasını sağlayacak şekilde yapılar oluşturulmalı.
Hükümetimizin politikası olan, her ilde bir üniversite kurma çalışmaları çok yerinde, isabetli ve de çok doğru bir politika. Bu bağlamda sevindirici olan, ilçemiz Esenler’de de bir üniversitemizin olmasıdır. Üniversite var ancak ne kadar fayda sağlıyor Esenler’e… Bunu tekrar gözden geçirmek gerekir diye düşünüyorum.
Bu noktada Belediye’ye, yani bir geminin kaptanı konumunda olan başkana, çok önemli bir görev düşüyor. Diyorum ki, elin Fransalısına proje siparişi vereceğine, yanı başımızda olan Yıldız Teknik Üniversitesi bünyesinde zor şartlarda okuyan, tez olarak ne hazırlayacağını bir türlü bulamayan ve maddi destek bekleyen öğrencilerden oluşan bir grup bulabilirdi.
Ancak bu olmadı. Çünkü bizim üniversitemiz yabancı menşeli değildi. Eğer ilçemize herhangi konuda bir proje gerekiyorsa eğer, bence geç kalınmış değil, her şeye rağmen bugün bile bu telafi edilebilinir.
Sadece proje konusunda değil, daha birçok konuda Yıldız Teknik Üniversitesi ile süratle iş birliği içerisine girilmeli diye düşünüyorum. Bunun sağlanması halinde eğitimini Davutpaşa kampüsünde sürdüren öğrencilere yönelik de bir proje geliştirilebilinir.
Örneğin, araştırma yapmaları için kütüphane, bu kütüphanede kitap ve süreli yayın çıkartılmasına dönük çalışma ortamının hazırlanması durumunda, öğrencilerin halkla kaynaşması sağlanarak, böylece sosyal ve kültürel dönüşümde başlamış olur.
Davutpaşa’nın devamında olan sokağı da trafiğe kapatarak, Davutpaşa Caddesi’ne bağlamakla Yıldız Teknik Üniversite’nin B kapısından Esenler’e çıkış verilmesi halinde ilçeye olumlu bir hareketlilik sağlayacaktır.
Bu caddede bulunan esnaf ve ticaret erbabı kırtasiye, yiyecek ve giyecek eşyası satan her iş yeri bu hareketlilikten oldukça faydalanacaktır.
Üniversite halkla kapalı tuttuğu kapılarını bir bir açacak olsa, başla bedenin birleşmesi, sonucu zaten yoksul ve fakir olan Esenler’in top yekûn gelişme ve kalkınma dönemi de başlayacaktır. O zaman özlediğimiz bilimin rehberliği ve öncülüğü sözde değil fiiliyatta olacaktır.
Ama ilginçtir ki bunca imkânlara ve olanaklara sahip olan üniversitenin, ilçemiz Esenler’e karşı olan sorumluluklarının farkında olmaması elbette ki düşündürücüdür. Daha düşündürücü olanı ise sadece ve sadece milli bayramlarda çelenk yollayıp, seremoniye iştirak edip bir daha Esenler’e uğramamak olmasıdır.
Esenler ekonomisin verimliğine, halkının daha rahat daha müreffeh bir hayat sürmelerini sağlayacak diğer üniversitelerin kendi bulundukları ilçelerde yaptıkları gibi toplumun sosyal değişim, gelişim ve kalkınma süreçlerine ve yeni kültürel değerlerin benimsenmesine neden kilit rol oynamamasıdır.
Bütün bunlar gerçekleşmiyorsa, yerelde öncelikle belediye ve yönetiminin henüz bu anlattıklarımın, yazdıklarımın farkında olmamasından kaynaklanıyor olmasıdır. Günü kurtaran falyetif çözümler yerine acilen bilimsel veriler ışığında üniversiteden yardım alınmalıdır.
Evet, üniversitelerin asıl görevlerinin ne olduğuna bakmak gerekirse, içinde barındırdığı, bilimsel potansiyeli, halka taşıyacak mekanizmalar ve sistemler olmalı. Değerli okurlarım, asıl önemli olan bilimin insan yararına ve üretkenliğine yansıması pratiğe dönüşmesidir.
Bakın üniversitelerde, yüzlerce binlerce tez araştırmalarının yapıldığını duyuyorum. Neden Esenler’in ekonomik ve kültürel hayatına katkı sunacak, tezler ve araştırmalar yapılmıyor. Bir ilçenin geleceği için bundan daha vahim başka ne olabilir? Bir üniversitenin toplumdan kopukluğu çok düşündürücüdür. Evet, nereye gittiğini bilmeyen bir kaptan için hiç bir rüzgârın da faydası yoktur.