F.Çakmak Muhtarı Turgay Özer: Toplumumuz ‘aile’den sarsılıyor

MOBİL REKLAM ALANI
05.11.2019
879
A+
A-

Nüfusu itibariyle Esenler’in yedinci büyük mahallesi olan Fevzi Çakmak Mahallesi Muhtarı Turgay Özer ile konuştuk. Mahallenin en önemli sorununun ‘otopark’ olduğunu dile getiren Turgay Özer, esas başka bir toplumsal soruna dikkat çekiyor. Boşanmaların hızla arttığını ve konunun en büyük toplumsal sorun haline geldiğini dile getiriyor. 30 yıllık eşlerin ile boşandığına belirten Özer, ilgili kurumların bu konuda çözüm için çalışma yapmasını istiyor. Aynı mahallede doğup büyüyen ve 4 dönem görev yapan babasından devraldığı koltuğu 3 dönemdir boş bırakmayan Turgay Özer’e yönelttiğimiz sorular ve aldığımız cevapları sizlere sunuyoruz.

Okuyucularımıza kendinizi tanıtır mısınız?

ARA REKLAM ALANI

İsmim Turgay Özer. Esenler Fevzi Çakmak Mahalle muhtarıyım. 3 dönemdir muhtarlık yapıyorum. Doğma büyüme İstanbulluyum ama aslen Elazığlıyım. Fevzi Çakmak Mahallesi’nde doğdum, yaşım 49, evliyim ve 2 çocuk babasıyım. Lise mezunuyum.

Mahallenizin en büyük problemleri neler?

Mahallemizin en büyük problemi otopark olmaması. Otoparkla alakalı Büyükşehir Belediyesi ve  İETT’ye ait yerlerimiz var, bu yerler yıkıldı. Vatandaşlarımıza Başakşehir taraflarında ev verildi.  Buradaki mevcut yerleri biz belediyemize söyledik, onlar da sağ olsun bu alanları otopark alanlarına çevirdiler. Otopark alanları olarak hizmet veriyor bu yerler. Aynı zamanda Prof. Dr. Adem Baştürk Kültür Merkezi’nin yanında da İstanbul Büyükşehir’e ait yerimiz var. Buna rağmen sokak ve kaldırım düzenlemelerinde yerler daraldı. Eskiden vatandaş sokağı karşılıklı olarak araç park yeri olarak kullanılıyordu. Düzenlemeden sonra şimdi o araçlar teke düşürüldü. Bazı noktalarda hâlâ sıkıntı yaşanıyor, bizim mahallemizden ziyade, başka mahallelerden gelen vatandaşlar da park ediyorlar ve onun sıkıntısını yaşıyoruz. Şu an bizim mahallemizin en büyük sorunu bu.

Adem Baştürk Kültür Merkezi Kapalı Otoparkı’nda sadece size ait bir bölüm var mı?

Yok, isteyen vatandaş arabasını koyabiliyor. Örneğin Yavuz Selim Mahallesi’nde oturan vatandaşlar da araçlarını park edebiliyor.

Ücretsiz bir alan mı?

Hayır, aylık ücretli yaklaşık 200 lira gibi bir fiyatı var.

İlçe yöneticilerinden gerekli yardımları görüyor musunuz?

Bizim onlar ile diyaloglarımız çok iyi. Zaten WhatsApp gruplarımız var; belediyemizle, İSKİ ile emniyetimizle, elektrik idaresiyle, Kaymakam ile ve yardımlar için vakıf müdürlüğü ile hep kontak kurabileceğimiz bir grubumuz var. WhatApp gruplarından, mahallemizin sıkıntılarını fotoğraf çekip atıyoruz, en kısa sürede kendileri çözüm sunuyorlar ve yaptıkları çözümleri de tekrar bize mesaj atarak bilgilendiriyorlar.

Gelecekte nasıl bir Fevziçakmak Mahallesi hayal ediyorsunuz?

Bizim mahallemizde zaten gerekli altyapı ve kanal çalışmaları, yollar yapıldı. Sadece şu an yeşil alan, gerçi diğer mahallelere göre o da iyi durumda. 6 tane parkımız var. Fevzi Çakmak yeni parkı var.  İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Esenler Belediyesi de destek verdi. Orası çok büyük bir park alanı. Bizim mahallemizde ciddi bir sıkıntımız yok. Sadece şu anki görünen şey otopark problemi.

Vatandaşın sizden beklentileri neler? Vatandaşa yardımcı oluyor musunuz?

Vatandaşın ilk durak kapısı muhtarlık, muhtarlığa geldikleri zaman her türlü gayreti onlar için gösteriyoruz. Başka kuruma gitmeden bilgilendirmede bulunuyoruz, ve o bilgilendirme doğrultusunda, vatandaşlarımız oraya gidip kolaylıkla hizmetlerini orada görebiliyorlar biz de buradan elimizden geldiğince yardımcı oluyoruz.

En büyük sorun ‘aile’nin parçalanması

Vatandaşlar tarafından çok hangi konuda aranıyorsunuz?

Mahalle sakinlerimiz her konuda bizi arayabiliyorlar. Fakat en çok iş konusunda arıyorlar diyebilirim. “Muhtarım iş konusunda bize yardımcı olabilir misiniz? İş arıyoruz” diyen çok oluyor. Ailesel sorunları olanlar arıyor. Maalesef şu anda boşanmalarda bayağı ciddi sayıda artışlar var. Bunu vatandaşların ekonomik sıkıntılardan dolayı yaşadığını düşünüyorum. Ailelerinde yaşadıkları farklı sorunlar boşanmalara yol açıyor. Çok arttı. Özellikle 30 yıl evli kalmış çiftlerde bile boşanmalar söz konusu. Çekirdek ailelerde bir kopukluk var. Bir an önce belediyemiz ve kaymakamlığımız başta olmak üzere ilgili kurumlar tarafından bu konu ele alınıp çözüm üretilebilecek çalışmalar yapılması lazım. Ailelerin kurtulması ve aile temelinin sarsılmaması için bazı çalışmaların yapılması gerekiyor. Bu konu toplumumuzun en önemli bir yarası haline geldi.

Boşanmaların sebebi ekonomi mi?

En önemlisi ekonomi gibi görünüyor. Ancak keyfi ve basit sebepler de çok fazla. Mesela evdesiniz evin reisi içeride maç izliyor, bayan dizisini izliyor, diğer taraftan çocuk aldığı telefonda, tablette oynuyor hepsi ayrı, kopuk. Aile bir araya gelmiyor. Eskiden benim çocukluğum da, bizim ailemiz bir araya gelirdi, otururdu, yemek saatleri düzenliydi. Herkes muhabbet ederdi, birbirinin halini hatırını sorardı. Şu an ailelerde kopukluk var, ailenin kopukluğu binada da kopukluğa neden oluyor. Orada da kimse kimseyi tanımıyor, selam vermiyor. Oradaki selam vermeme sokaktaki insanların da selam vermemesine geçti. İnsanlarda bir selamlaşma, aile düzeni yok, gidişat iyi değil…

Gelecek dönem için aday olmayı düşünüyor musunuz?

Şu an muhtarlığımızda 11. yılımıza girdik. Seçime daha 4.5 yıl daha var. O zamana kadar ne olur bilemeyiz ama ben devam etmeyi isterim. Vatandaşımız teveccüh gösterirse, onların kararıyla olur bu işler, onlar memnun ise devam ederiz. 5 dönem babam, 3 dönem de ben toplam 8 dönemdir bu mahallede muhtarlık yapıyoruz.

Muhtarlığa muayeneye gelmişti

Bu işi yaparken başınızdan ilginç olaylar geçiyor mu varsa anlatır mısınız?

Burası 8 yıldır hizmet verdiğimiz yer, eskiden Atışalanı Caddesi’ndeydi muhtarlığımız. Orada bir bayan, çocuk sepetinde çocuğunu getirdi. O zaman ben muhtar değildim, babamın yanında çalışıyordum. Abla geldi (bu çocuğu muayene eder misin?) dedi. Abla dedim burası muhtarlık, o da saf bir Anadolu kadınıydı. Israrla sen muayene edersin dedi. Ben onu ikna ettim ama yarım saatimi aldı bunu anlatmak. Böyle bir anım vardı hiç unutmam.

Bir çocuk sayesinde mahallemiz basket sahası kazandı

İlk dönemimin muhtarlık seçimlerine adayken mahallede dolaşıyordum. 6-7 yaşlarında bir çocuk, (Siz muhtarsınız değil mi? Bakın görüyorsunuz muhtarım, biz asfaltta top oynuyoruz. Bu mahalleye top sahası yapacak mısınız?) dedi. Yapacağım dedim. Yapılmadı böyle bir saha; o süreçte, sonra o çocuk beni gördü aradan yıllar sonra, (Sen dedi nasıl muhtarsın ya, söz vermiştin hani halı saha yapacaktın, basketbol sahaları yapacaktın?) Baktım çocuk hesap sordu benden, ben de bunu belediye Başkanımıza söyledim. (Başkanım dedim, çocuk böyle böyle hesap soruyor. Uygun bir yer var oraya saha yapılmasını talep ediyorum) dedim. O çocuğun vesilesiyle biz mahallemize bir saha yaptırdık. Onun resmi yazışmalarını da ben belediyeye bildirdim ve belediye de sağ olsun yeri gördü, aşağıda yeni park alanının orada sahamız var. Bir çocuk hesap soruyorsa herkes hesap sorabilir, herkes görevini yapmalı. Ben bütün toplantılara boş gitmem, dilekçelerimle giderim. Mahalleli bana, bizim hakkımızı savun, sen bizi temsil ediyorsun diyor. Elimden geldiği kadar yazışmalarımla, dilekçelerimle gider konuşurum.

Tabutun içinde yaşıyoruz

Kentsel dönüşüm hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bizim mahallemizde ciddi bir sıkıntı yok. Şu an askeri alanda bir çalışma yapılıyor. Özellikle Turgut Reis ve Oruç Reis mahallesinin belirli noktaları oraya taşınacak. Diğer bazı mahallelerimizde de donatıda kalan yerler oraya taşınacak. Askeri alandaki yer ile buradaki yerler entegre olacak. Son yaşadığımız depremin ardından ben mahalleyi dolaştım kapı kapı. Zaten binalar burada eski, temeli olmayan sağlam olmayan binalar. Çok basit bir demir kullanılmış evler var. 8 katlı apartman; 4 kat normal, diğer 4 kat fazlalık, taşıyamadığı belli. Bunların acilen yıkılıp yeniden yapılması gerekiyor. Tabutun içinde yaşıyoruz, bu durumda acil bir şekilde depremden sonra sıkıntı yaşayanların hemen belediyeye ve müteahhitlere danışması gerekiyor.

Peki mahallede sağlık ocağı, okul, cami gibi eksikler var mı?

3 tane aile sağlığı merkezimiz var. Eksiklik yok. 2 camimiz var. Okul olarak Engin Can Güre İlkokulu, Şehit Sait Ertürk Ortaokulu var. Köprünün öbür tarafında Neyir Turan İlkokulu var, bir de Neyir Turan İmam Hatip Ortaokulu var. Okul sayımız yeterli, sıkıntı yok. Fakat bazı mahallelerde okul olmaması, özellikle Mimar Sinan Mahallesi’nde okul yok. Oradan buraya gelenler, bizim okulların sınıf mevcudunu yükseltiyor. Fevzi Çakmak Mahallesi Esenler’in 16 mahallesi içinde 7. sırada. Eskiden 9. sıradaydık. Kurulduğu günden bugüne Esenler’in en güzel mahallesidir bu mahalle.

Sizin eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Bizim yaptığımız hizmetlerde yerel gazetelerin etkisi çok oldu. Mesela aşağıda, Ferhatpaşa Caddesi’nin oralarda 1024 sokakta aydınlatmalar yoktu, şu an yürüyüş yolunun olduğu yer. O zaman sizin gazeteye röportaj vermiştim, İlkHaber’e. Orada bu yayınlanmıştı ve bu işlerimizi hızlandırmıştı. Sağlık ocakları, mahallenin altyapı sorunlarında ben yine röportaj vermiştim, mahallede yapılan hizmetlerle alakalı gazetelerle irtibat halindeydik. Yani yerel gazetenin gücünü her zaman yanımızda hissettik. Onların destekleriyle mahallemizdeki sorunlar hızlıca çözüldü. Bu vesile ile sizlere ve Esenler’de hizmet veren diğer yerel basına teşekkür ediyorum.

MOBİL REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.