Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Büyükçekmece gölü alarm veriyor

REKLAM ALANI
08.01.2020
465
A+
A-

İstanbul’un önemli su kaynaklarından olan Büyükçekmece Gölü’nde 2030 yılına kadar su kapasitesi yüzde 25 oranında düşecek. Uzmanlar su kaynaklarının kullanımında ‘bütüncül su yönetimine’ dikkat çekti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği “İklim Değişikliği ve Su Sempozyumu”nda, Su Yönetiminin Enerji Boyutu başlıklı oturum yapıldı. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nden Doç. Dr. Kemal Güneş, iklim değişikliğinin Büyükçekmece Gölü’ne etkisine ilişkin sunum gerçekleştirdi. Güneş, konuşmasında Büyükçekmece Gölü’nün su kapasitesinde önümüzdeki yıllarda önemli miktarda düşüş yaşanacağını ifade etti.

ARA REKLAM ALANI

İklim değişikliği ile ilgili farklı simülasyonlar üzerine çalıştıklarını ifade eden Güneş, “İstanbul’da hava sıcaklığı yüzyılın sona doğru 1 ile 5 derece artacak, yağışlar ise yüzde 12 seviyelerinde düşecek. İklim değişikliği modellerindeki en kötü senaryoya dayanarak, sıcaklığın ve etkilerinin 2030’lardan itibaren güçlü bir şekilde hissedileceğini söyleyebiliriz. 2030 yılına kadar yağış ortalaması çok düşmese de, sıcaklık artacağı için buharlaşma olacak.”

İstanbul’un en önemli su kaynaklarından olan Büyükçekmece Gölü’yle ilgili tespitlerde bulunan Güneş, “Bugün gölün su kapasitesi 119 hektometre küp (hm3) değerlerinde. Elimizdeki senaryoya göre su kapasitesi, 2050 yılına kadar yüzde 25 düşerek 89 hm3’e kadar gerileyecek.2100 yılında ise gölün su kapasitesi 44,7 hm3’e kadar azalacak.

İklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin azaltılması için tavsiyelerde bulunan Güneş, tatlı su kaynaklarına gelen kirliliğin bertaraf edilmesi, arıtılmış su kaynaklarının yeniden kullanılması ve yağmur suyu hasadının hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. Güneş, yer altı ve yer üstü kaynaklarında, havza bazlı bütüncül bir su yönetimi planlamasının yapılması gerektiğinin de altını çizdi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.