Stresin gerçek yüzü
“Yaşlı adam evinin balkonuna çıktı ve bir iskemleye oturdu. Masanın üzerindeki köpüklü kahveyi eline aldı. Tadını almak için bir yudum çekti. Ağzına verdiği tat ikinci yudumu çektirirken gözleri, geleni gideni denetliyordu. Tuhaf bir adamdı. Sessiz sedasız insanları inceler, onun ne yapacağını kimse önceden kestiremezdi.
İşte yine aynı çocuklar. Okul dağılmasıyla, yavaş yavaş görünmeye başladılar. Gürültülü ses çıkararak sokakta ilerliyorlardı. Sokağın başında bulunan, çöp konteynırına doğru yürüdüler. Kahkahalar atarak konteynırı tekmelemeye başladılar. Çıkan ses, yüksek derecede stres vericiydi. Bunu her sabah ve her akşam saatinde, düzenli olarak yapıyorlardı. Kontrol edilemez bu durumdan yaşlı adam, rahatsız oluyordu.
Oysa bugün, bu duruma bir çare bulmuştu. Hoş görünmek için azıcık çaba göstererek, yanlarına gitti. Onlara:
– Çocuklar! Konteynıra, her sabah ve her akşam vurmanızdan çıkan ses, benim çok hoşuma gidiyor. Kendimi bir rok konserindeymişim gibi hissediyorum. Eğer bu davranışınızı, düzenli olarak yaparsanız, her birinize günde 10 TL vereceğim, dedi.
Birden şaşkınlıkla, ses kesildi. Çocuklar adama derin bir sessizlikle baktılar. Bu durumdan çok memnun olmuşlardı. Kabul edip, sevinçle oradan ayrıldılar. İki gün denileni yapıp, adamdan paralarını aldılar. Üçüncü gün, yaşlı adam çocuklara:
– Bu işin altından çıkamayacağımı anladım. Size 10TL yerine, 7TL vereyim, dedi.
Çocukların hoşuna gitmese de, kabul ettiler. Bir hafta sonra yaşlı adam parayı 3TL’ye düşürünce, çocukların hepsi karışık, adama kızıyorlardı. Sonunda konuşmaya karar verdiler.
Yaşlı adama:
– Bu kadar az paraya, biz bu işi yapamayız. İşi bırakıyoruz, dediler.”
Keşke birçok stres verici olayları, bu kadar kolay çözebilsek. Hepiniz stres verici deneyimler yaşamışsınızdır. Daha özgül olarak araştırmacılar, uzun süreli stres kaynakları insan sağlığını etkiler diyor. Bazen tekrar tekrar eski stres verici olayları kafanızda canlandırır, daha güzel olaylara yoğunlaşamazsınız.
Bazen de hoş stresler vardır. Örneğin; SBS sınav sonuçlarında, çocukların iyi bir Anadolu lisesine kayıt etme stresi. Yaz mevsiminde düğünlerin yoğunluğundan oluşan stresler. Bir yılbaşı gecesi ya da bayram hazırlıkları stresi olumlu bir stres olarak görünse de, bazen sonuçlar hüsranla bitebilir. Bol alışverişler, zengin sofralar, uzun yolculuklardan doğan kazalar, bol alkol tüketimi, az uykulu geceler, yüksek derecede stres verici olabilir.
Oysa yapılan araştırmalarda, stresin vücudu yıpratabildiği, dolayısıyla hastalıkları daha açık hale getirdiğine inanılmaktadır. Kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve hatta kanseri içeren, değişik bir dizi sağlık sorunu getirir. Duygusal rahatsızlıklara ve fizyolojik gerilmelere yol açarken alt yapıyı oluşturmaktadır.
Bazı insanlar stres kaynaklarıyla doğrudan yüzleşerek, öyküde olduğu gibi onlara karşı koyabilir. Umarım sizlerde, stresle başa çıkan insan olursunuz. Hayatta sizleri bekleyen o kadar, sürpriz stres verici olaylar var ki!!!!
Bu yetmiyormuş gibi insanlar, gücenme, kin tutma, başkalarına güvensizlik, sözlü olarak yüksek derecede saldırganlık, için için düşmanlık stresin getireceği hastalıkların askerini besler durur. Ne ilginç bir canlı türüyüz değil mi? Neye kızıp neye güldüğümüzü bilmiyoruz.!!!