İl genel meclis üyeleri
Değerli okurlarım;
Öncelikle yeni bir eğitim ve öğretim yılına başlarken sizlere özellikle eğitime verdiğim önemden kaynaklanan duygularımla, ‘gizli kahramanlar’ diye adlandırabilinecek İl Genel Meclis Üyelerinden dilimin döndüğünce bahsetmek istiyorum.
İl Genel Meclis Üyeliği gerçekten oldukça zor, ancak isteyerek gönüllülük esasına göre ve hizmet anlayışı ile yapıldığında oldukça da keyifli olan bir görevdir.
İl Genel Meclis Üyeliği’ni kısaca belirtmek gerekirse, ilçemizde, mahallemizde ve hemen her alanda yapım ve onarım kararlarına il genel meclis üyeleri karar verir.O mahaldeki eksikliklerin giderilmesi ve bu yönde yatırıma alınması için gayret gösterir.
Belki birçoğumuz bilmez, ancak çocuklarımızın hayata başlarken eğitim için koşa-koşa gittiği lise dahil tüm orta öğretim okullarının yapım kararı dahil eğitim öğretime hazır hale getirilmesinde yine İl Genel Meclis Üyelerinin de imzaları bulunmaktadır. Yani biraz önce dediğim gibi, İl Genel Meclis Üyeliği gerçekten oldukça zor, ancak isteyerek gönüllülük esasına göre ve hizmet anlayışı ile yapıldığında oldukça da keyifli olan bir görevdir.
Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu’ nun ilçemizin önemli bir basın organı olan Bölgede İlk Haber Gazetesi’ne verdiği beyanatına göre Esenler’de yapılacak okulların tümü, Esenler Belediyesi tarafından değil tamamıyla İL ÖZEL İDARESİ marifeti ve İl Genel Meclis Üyelerinin gayreti ve takibi sonucunda yapılmaktadır.
Bunları siz okurlarıma hatırlatmamdaki amaç, “Biz” değil, “Ben” diyen ben yaptım anlayışının yanlış olduğunun altını çizmek istememden kaynaklanmaktadır.İl Genel Meclis Üyelerine paye vermeyen bir Belediye Başkanı’nın kulağına küpe misali hafızasına nakş etmek içindir.
Şunu asla unutmayalım, İl Genel Meclisi İl Özel İdaresi Yönetiminin karar organıdır. Yönetim İlçeler adına seçilen üyelerden oluşur. Meclisin üye sayısı, ilçe sayısına ve nüfus oranına göre farklılık gösterir ve görev süresi beş yıldır. İl Genel Meclisine kendi üyeleri arasından seçilmiş Meclis Başkanı Başkanlık eder.
İl Özel İdaresi’nin, Belediye ve Köyler dâhil olmak üzere il genelindeki görev ve sorumlulukları şöyledir:
Sağlık, tarım, sanayi ve ticaret, ilin çevre düzeni planı, bayındırlık ve iskân, toprağın korunması, erozyonun önlenmesi, kültür, sanat, turizm, sosyal hizmet ve yardımlar, yoksullara mikro kredi verilmesi, çocuk yuvaları ve yetiştirme yurtları,
İlk ve Orta Öğretim kurumlarının arsa temini, binalarının yapım, bakım ve onarım ile diğer ihtiyaçlarının karşılanmasına ilişkin hizmetlerdir.
İl Özel İdareleri, Belediye sınırları dışında olmak koşuluyla, İmar, yol, su, kanalizasyon, katı atık, çevre, acil yardım ve kurtarma, orman köylerinin desteklenmesi, ağaçlandırma, park ve bahçe tesisine ilişkin hizmetleri yapmakla görevli ve yetkilidirler.
İl Özel İdaresi, kısaca, köylere yönelik hizmetlerle, belediye sınırları dışında kalan alanların alt yapı, katı atık, çevre, imar vb. faaliyetleri, belediyelerin kendi sınırları içinde yapmakta oldukları işler gibi, yürütmekle yetkili ve sorumlu kılınmıştır.
2005 yılında Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün ortadan kaldırılmasıyla birlikte, bu genel müdürlüğün il kuruluşları il özel idarelerine bağlanmış ve böylece köye yönelik hizmetler de özel idarelerin temel görevleri arasında yer almıştır.
İl özel idarelerine verilen görevlerin büyük bir kısmı, aynı zamanda ilgili bakanlıkların (Millî Eğitim, Sağlık, Tarım, Kültür ve Turizm, Sanayi ve Ticaret Bakanlıkları vb.) ve başka merkezi yönetim kuruluşlarının da görev ve yetkileri arasında yer almaktadır.
Değerli okurlarım:
İl Genel Meclis Üyeleri ile ilgili bu zamana kadar pek bir şey yazıp çizmedim. Tabi bu durum yazmayacağım anlamına gelmez. Buradan ilçemizde görev yapan meclis üyelerinin yaptıkları hizmetlerin takipçisi olduğumu bilmelerini isterim. Saygılarımla…