Site Rengi

DOLAR 32,3695
EURO 35,0050
ALTIN 2.325,46
BIST 9.127,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Ekonomik gidişat belirsizlikler barındırıyor

REKLAM ALANI
13.09.2019
404
A+
A-

Ekonomik gidişat için Yusuf a.s. gibi rüya yorumlamaya gerek yok! Onun (a.s) öngörüleri gidişatı anlamamız için bize yetiyor. Perşembenin gelişi çarşambadan bellidir. Şu anki gidişat sinyallerini 2008 de vermeye başlamış idi. 2001 krizinde dibe vuran ekonomi sıcak para girişleri ile 2008 e kadar gelebilmiş idi!

Derviş Fischer ekonomi modelini yani IMF programını en iyi şekilde icra eden AKP hükümetleri rakamlar ile oynayarak, sanal büyümeler ve katma değeri olmayan yatırımlar ile göz boyayarak, sıcak paranın rehaveti ile ekonomiyi bugünlere getirdi.

ARA REKLAM ALANI

Sıcak paranın rehaveti suyu ısıtılan kurbağanın rehaveti ile aynı etkiye sahiptir!

2001 ekonomi krizi, küresel sermayenin 28 şubat sürecinden sonra ekonomi sistemimize el koymaları üzerine beceriksizler eli ile ekonominin iyi yönetilememesi ve o zamanki hükümetin emperyalistlerin Kıbrıs, Irak ve Suriye noktasındaki emelleri hususunda istekli davranmaması sonucu ortaya çıkartılmış idi.

Yazar kasa fırlatılması hepimizin aklından çıkmayan görüntüdür. Peki, günümüzde ekonomi yüzünden kendini yakan ve asanlar, yazar kasa kadar neden gündem oluşturmamaktadır!

Sürekli söylüyor ve yazıyorum savaşta bile birilerinin ekonomisi iyi olabilir. Şu an bile ekonomim iyi diyenler olacaktır. Lakin ekonomi adına bir ülkede iyilikten bahsedebilmek için halkın genelinin ekonomisinin iyi olması gereklidir.

İhracatı söyleyip, ithalatı söylemez isen, ekonomik olarak kendini başarılı sayabilirsin! Bankaların büyüdüğünü ve karının arttığını söyler, kredi borçluları yüzünden takibe alınan dosyaları söylemez isen tabi ki de başarılısındır! Kişi başına düşen milli gelir arttı deyip işsizlik ve bankalara borcu olan sayısını söylemez isen, enflasyonu düştü gösterip enflasyon sepetini değiştirdiğini ve ağırlık oranları ile oynadığını söylemez isen ekonomi tabi ki de gayet başarılı olur!

Mikro iktisadın konularını çözmek yerine makro iktisadın konuları ile ilgileniyormuş gözüküp işsizlik, enflasyon ve büyüme rakamları ile oynarsanız “görünmez elin” tokadını yemeniz kaçınılmaz olur. Bu tokattan bir şey anlamayanlara Hakk’ın tokadı sessiz sessiz iner durur!

2008 tarihinde ATO’nun hazırladığı hayvancılık raporunda özetle; yediğimiz hayvanların neredeyse yarısı kaçak ve kayıt dışı, son 25 yılda koyun varlığındaki azalmanın ülkeye maliyeti 3 milyar dolar, tarımsal gelir düştü şeklinde özetlenebilir. O uyarı yapıldığından beri hükümet aynı hükümet ve aynı konular devam ediyor.

Bunu diğer sektörlere taşıdığımızda da sorunlar belli olmasına rağmen çözülmediği ve sorunların artık kangren haline geldiği belli olmaya başladı.

Biz bu gerçekleri dillendirdikçe muhalefet yapmayın diye bizi eleştirip, bulunduğu makamı veya imkânları korumaya çalışanların bile artık şikayet etmeye başladığını görüyoruz. Bu duruma sevinemiyor gidişatın kötüleşmesinden dolayı üzülüyoruz.

Türkiye sürekli borçlanıyor. Borçlarımız arttıkça mutlu oluyoruz! Gelecek nesillere borç bırakıyoruz. Safları da kamu borcu değil deyip kandırıyoruz!

Ekonomik sistem bir sosyal organizasyondur. Bu organizasyonun birinci görevi de insanlara iş bulmaktır. Sanal ekonomik göstergeler ile ekonomiyi düzeltmek çözüm değil. Gerçek gösterge; bugün kaç kişiye iş buldun, kaç kişi işsiz kaldı, kaç işyeri açıldı veya kapandı, kaç tane senet protesto oldu, kaç tane çek karşılıksız çıktı, kaç haciz yapıldı bugün. Kaç yerde icra ile satış yapıldı, alıcı çıkmadı.

Kamuya zararı yok dediğin kaç YİD projesi kamuya kambur oldu. Kaç tane yaptığın yol çöktü, çok övündüğün inşaat sektöründeki bu daralma neden? Neden hala yapısal kararlar alınmıyor, geçici çözümler ile günler geçiştiriliyor. Faiz lobisine meydan okuyup bankaların bu kadar kar ediyor olmasının nedeni nedir hiçi düşünmüyor musunuz?

Ekonominin ana sektörlerini genelde:1-Tarım, 2- Sanayi, 3- Hizmet olarak ayrılır. Bu sektörlerdeki mevcut durum, para ve maliye politikalarındaki tutarsızlıklar ekonominin iyiye gitmediğini göstermektedir.

İtiraz edenlere, senin ekonomin sana, benim ekonomim bana diyerek geçiştiriyor, anlamaları için 3-5 yılın geçmesini bekliyorum! Ekonomiyi çözüp düzeltmek yerine 3-5 yıl sonra yedi düvele karşı savaştık bahanesine sığınıp gerekli önlemleri neden almadınız sorularını da cevapsız bırakacaklarını çok iyi biliyorum.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.