Site Rengi

DOLAR 32,1721
EURO 34,8911
ALTIN 2.247,73
BIST 9.029,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Sal 22°C
Çar 21°C
Per 20°C
Cum 23°C

10 Kasım…

REKLAM ALANI
13.09.2019
421
A+
A-

Benim okul yıllarımda 10 Kasım günleri ülke genelinde matem oldurdu. Okullarda ve kamu kurumlarında bayraklar yarıya indirilirdi. O yıllarda okullarda ilkokul öğrencilerinin kıyafetleri; siyah önlük, beyaz yaka, kızlarda ilave olarak beyaz kurdeleden ibaretti. 10 Kasım günlerinde, Ata’mızı anmak için okula giderken, üstümüzdeki tüm beyaz unsurları çıkartır, sade bir siyah önlükle törene katılırdık. O gün gerçek anlamda bir hüzün yaşanırdı. Sanki Atatürk yeni ölmüş gibi. Hatta okunan şiirler karşısında duygulanıp, ağlardık.

10 Kasım sabahı saat 9’u 5 geçe sirenler çalar, sokak aralarında yürüyen vatandaş bile saygı duruşunda dururdu. O an da zaman durur, hayat da dururdu.

ARA REKLAM ALANI

10 Kasım’da gazetelerin logosu da siyah çıkardı. Radyolar ve daha sonra siyah beyaz televizyonlarda ağırlaştırılmış müzik yayınları yapılırdı. Gazino ve eğlence yerleri kapatılırdı. Hatta rahmetli Zeki Müren’in 10 Kasım gecesi sahneye çıkmadığını hatırlarım. Anlayacağınız, her 10 Kasım, bir kasvet günü olarak geçerdi.

Aradan yıllar geçti ve 1990 yılında Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın girişimleri ve bazı aydınların da desteğiyle 10 Kasım matem günü olmaktan çıkarıldı; çok da iyi oldu. Zira matem tutarak Mustafa Kemal Atatürk anlaşılamaz. O’nu gerçek anlamda tanımak, eserlerinin değerini bilmek ve en büyük eserim dediği Cumhuriyetimize sahip çıkmak, en büyük amacımız olmalıydı.

Bu konuda 10 Kasım’ı matem günü olmaktan çıkaranlarla aynı fikirdeydik. Ancak, o günlerde çok masum (!) gerekçelerle atıldığını düşündüğümüz bu ilk adımın, bugün Mustafa Kemal Atatürk’ün ve Türkiye Cumhuriyeti’nin, dağdan taştan kazınması için atılmış belki de ilk adım olduğunu nereden bilecektik?

Günümüzde ise hem Atatürk hem de Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) üzerinde oynanan oyunlar artık iyice açığa çıktı. T.C. ibaresi başta Ziraat Bankası olmak üzere her yerden çıkartılıyor. Son olarak Devlet Nişanı, Cumhuriyet Nişanı ve Liyakat Nişanı’nda yapılan değişiklikle Atatürk silueti ve T.C. ibareleri çıkartıldı. T.C. düşmanlarına Devlet Nişanı verilir oldu. Türk Milleti kavramı etnik bir kimlik olarak algılanmaya başladı. Cumhuriyetin devrimleri delik deşik oldu. Modern Türkiye’de gençlerin kızlı-erkekli bir arada olması bile “mekruh” ilan edildi. Kadınlarımız bazı kolaylıklar bahane edilerek, iş ve siyaset hayatından uzaklaştırılıyor. “Vurun Kahpeye” günlerini yaşamaya başlamamız işten bile değil.

Hal böyle olunca, 10 Kasımlarda olmasa da, ortadan kaldırılmaya çalışılan Türkiye Cumhuriyeti’nin ardından matem tutmaya başlayacağız gibi görünüyor. Son yıllarda yaşadığımız olumsuzluklar buna işaret ediyor.

Yarın 10 Kasım. Atatürk’ün 75. Ölüm yıl dönümü. Kafalarımızı gömdüğümüz kumlardan çıkartmanın, at gözlüklerimizi kaldırıp atmanın, gerçekleri görmenin tam zamanı. Atamızı andığımız her yerde, bu gerçekleri de düşünelim. Daha ne kadar canımızı yakacaklar?

Ata’mızı rahmet, minnet ve sevgi ile anıyoruz. Ruhu şâd olsun!

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.