Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Şair Yavuz Bülent Bakiler: Cumhurbaşkanımız beni kıskandı

REKLAM ALANI
30.11.2019
975
A+
A-

Şehit Türkmen Tekin Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin davetlisi olarak Esenler’e gelen yazar ve şair Yavuz Bülent Bakiler, “Bir Şair Bir Mahir”de şair Özgür Çoban’ın sorularını cevapladı. Bakiler, kütüphanesiz evlerin gülsüz bahçeye eşdeğer olduğunu ifade etti.

Usta şair, “Kitabımız ‘Oku!’ diyorken Müslümanların kitaplara karşı bu kadar duyarsız kalması anlaşılır gibi değil” dedi.

ARA REKLAM ALANI

İki saat süren söyleşide kız imam hatip lisesinin öğrencileri, Bakiler’in anlattıklarını büyük bir dikkatle dinledi. Çoban’ın; kendi sanat anlayışına dair sorularına cevap veren Türkçenin usta yazarı Bakiler, Mustafa Kemal Atatürk, Yakup Kadri, Menderes gibi isimlerle aralarında geçen hadiselerden ve tarihe tanıklığından bahsetti. Program sonunda Bakiler; Sözün Doğrusu, Üsküp’ten Kosova’ya, Harman, Türkistan Türkistan gibi kitaplarını imzaladı.

Cumhurbaşkanımız beni kıskandı

Şiirlerinin yazılış hikâyelerine de değinen şair ve yazar Yavuz Bülent Bakiler, Harman isimli kitabından şiirler okudu. Sen Sen Sen, Şaşırdım Kaldım İşte, Analar, Anadolu, Azerbaycan Yüreğimde Bir Şahdamar’dır, Antepli Şahin gibi şiirlerinden örnekler verdi. Ayrıca Özgür Çoban’ın rubailerinden bazılarını okudu.

Bakiler, “Recep Tayyip Erdoğan’ın Azerbaycan’a gidince yaptığı konuşmada kendi şiirini okuduğunu ve şairi olarak da kendi adını orada andığını daha sonra Sivas’a gidince yine Erdoğan’ın kendi şiirini okuduğunu ve ismini andığını belirtti.

Fakat Gaziantep’e gidince Cumhurbaşkanımız yine benim şiirimi okudu ama benim şöhretim onunkini gölgede bırakma ihtimalinden korktuğu için benim ismimi bu sefer anmadı.” dedi.

Anamın Namazları Sonsuzluk Namazıydı

Bakiler, Türk edebiyatında Bestami Yazgan, Arif Nihat Asya ile birlikte annesine en çok şiir yazan şairlerden birinin kendisi olduğunu belirtti. Annesinin onun iyiliğini isteyen bir Anadolu kadını olduğunu belirten Bakiler, sağlıklarında ana ve babasına öf bile demediğinden bahsetti. Fakat annesinin kitaplara para vereceğine üzüm, leblebi almasını istediğini söyledi. Kızlarımızın bir kamyon çeyizinin içinde Kur’an-ı Kerim dışında hiçbir kitap bulunmadığını ve kütüphanesiz evlerin  gülsüz bahçeye eşdeğer olduğunu ifade etti. Kitabımız “Oku!” diyorken Müslümanların kitaplara karşı bu kadar duyarsız kalmasının anlaşılır bir iş olmadığına değindi.

Atatürk’ün Dil Anlayışını Değerlendirdi

Yavuz Bülent Bakiler, Atatürk’ün üç farklı dil anlayışının olduğunu bilhassa iki dil anlayışında Türkçenin çıkmaza sokulduğunu söyledi. Öz Türkçecilik hareketinin dili kısırlaştırdığını, Güneş Dil Teorisinin ilmî bir mesnedinin olmadığını anlattı.

Atatürk’ün Nutuk isimli eserindeki dilinin çok güzel olduğunu ve yanlış dil anlayışlarından onun döndüğünü ama birçok bilim adamının bu yanlışta hâlâ ısrar ettiğini belirtti. Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’na yön veren en önemli isim olmasına rağmen eksiklerini söylemenin ona düşmanlık anlamına gelmediğini ve liderleri kusursuz zannetmenin büyük bir yanılgı olduğunu anlattı.

Çoban’dan Bakiler’e Taze Şiir

Alevi-sünni kardeşliğine dair güzel mesajların da verildiği programa öğrencilerin yanı sıra öğretmenlerin de büyük ilgi gösterdiği gözlemlendi. “Türkiyem Ana Yurdum Sebebim Çarem” isimli şiirini okuyarak programı sonlandıran Bakiler’e On Beş Temmuz şehidinden ismini alan Şehit Türkmen Tekin Kız İHL’nin müdürü Musa Sözcü, aynı zamanda burada edebiyat öğretmenliği yapan şair Özgür Çoban’ın üç gün önce Yavuz Bülent Bakiler için yazdığı dörtlüğü bir tablo halinde ona takdim etti.

Fark etmedi deryayı mahiler Yavuz Bülent!

Sana sunmuş sevdayı sakiler Yavuz Bülent!

Türkçenin efendisi, Allah’ın bendesiydi;

Yunuslar, Necatiler, Bakiler Yavuz Bülent!

Yavuz Bülünt Bakiler’e hediye edilen tablodaki Özgür Çoban’a ait dörtlüğü Esenler Belediyesi Sanat Evi (ESEV) kaligrafi öğretmeni Ahmet Yalçın yazdı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.