Site Rengi

DOLAR 34,6458
EURO 36,6748
ALTIN 2.928,31
BIST 9.639,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Az Bulutlu
İstanbul
13°C
Az Bulutlu
Per 14°C
Cum 16°C
Cts 14°C
Paz 13°C

Öğrenci ve velilerine uzmanından altın tavsiyeler.Sınavlara nasıl hazırlanmalı?  

REKLAM ALANI
04.11.2019
619
A+
A-

Yeni eğitim-öğretim yılının başlaması ile birlikte yüz binlerce öğrenci ve veliyi ilgilendiren sınav heyecanı da başladı. Gerek okullardaki sınavlarda, gerekse yeni okullara geçiş ve üniversite sınavlarına hazırlanan yüz binlerin omuzlarında büyük bir yük var. Harıl harıl ders çalışarak başarılı olmayı amaçlayan öğrencilerin en büyük destekçileri ise önce aileleri, sonra da öğretmenleri. Peki, başarıya giden yolda öğrenciye, veliye ve öğretmene düşen görev ve sorumluluklar neler? Öğrenci ve veliler sınav kaygısını nasıl yenecek? Evde neler yapılacak, neler yapılmayacak. İşte bu ve benzeri soruları konunun uzmanına sorduk. Tomurcuk Eğitim Kurumları Genel Müdür Yardımcısı eğitimci Çiğdem Köseoğlu sorularımızı cevapladı. İşte Köseoğlu’ndan altın tavsiyeler:

Gerek lise, gerekse üniversite giriş sınavlarına hazırlanan öğrencilere tavsiyeleriniz neler?

ARA REKLAM ALANI

Sınava hazırlanan öğrencilerin, hayatın her aşamasında olduğu gibi zamanı iyi planlayabilmesi gerekmektedir. Öğrenciler, öncelikli olarak gerçekçi hedef belirlemeli ve hedeflerine ulaşabilmeleri için düzenli çalışmalıdırlar. Düzenli çalışma neticesinde başarı geleceğine inanmalıdırlar.

Sağlıklı olmaya özen göstermelidirler

Başarı için tek başına zihinsel olarak kuvvetli olmak yeterli değildir. Fiziksel yönden de formda olmak başarı için gereklidir. Dengeli ve sağlıklı beslenmek öğrencilerin odaklanma sürelerini arttırmaktadır.

Doğru ders çalışma yöntemi nedir, öğrenciler nasıl ders çalışılmalı?

Ders çalışırken uygun ortam hazırlanmalı ve düzenli çalışma alanı oluşturulmalıdır. Ders çalışmayı engelleyen unsurlar ortadan kaldırılmalıdır. Her öğrencinin kendine özgü bir ders çalışma programı olmalıdır. Ders aralarında (40 dk da bir) ufak molalar verilmelidir ( 10 dk). Günlük tekrar edilmesi gereken konu başlıkları, çözülmesi gereken soru âdeti belirlenmelidir. Haftalık ve aylık geriye dönük genel tekrarlar yapılarak, konuların pekiştirilmesi sağlanmalıdır. Ne kadar çok soru görürse hata yapma olasılığı azalacağından farklı kaynaklara ait soru ve denemeler çözülmelidir.

Öğrenci ve veliler sınav kaygısını nasıl yenmeli?

Sınavı yaşamın en önemli olayı olarak algılayıp, bu şekilde ifade etmek kaygı düzeyini artırır. Sınava hazırlanmak ve çalışmak için belirli ölçüde kaygıya ihtiyaç vardır. Ancak akılcı ve gerçek temele dayanmayan kaygı; bireyin sağlığını, kişilik gelişimini, ilişkilerini ve yaşamını olumsuz etkilemektedir. Ebeveynler çocuklarına güvendiklerini, onların yanında olduklarını hissettirmeliler. Çocuklarının ders çalışma isteğini arttırmak ve motive etmek için kaygı yükseltici yaklaşımlardan kaçınılmalıdır.

Onları birey olarak kabul edip, vermiş oldukları kararlara saygı duyup desteklemeliler. Kendi idealleri ve özlemleri ile çocuklarının idealleri arasında denge kurmalılar. Öğrencilerin sınav öncesi dönemde en önemli gereksinimleri huzurlu, sakin ve mutlu bir ortam; sevgi ve destek; ilgi ve esneklik; güven ve cesarettir.

Çocuğu sınava hazırlanan bir evde ne yapılmalı, ne yapılmamalı? Velilere tavsiyeleriniz neler?

Sınava hazırlık süresince veya sınava kısa bir süre kaldığında evdeki düzen ve genel hava “her zamanki gibi” olmalı. Örneğin sınava hazırlık döneminde misafir kabul edilmemesi, sınava bir hafta kala çocuğun en sevdiği yemeklerin yapılması gibi durumlardan kaçınmalılar. Çocuklarının, tüm yaşamını sadece ders çalışma davranışıyla doldurmasını; sürekli ev-okul-kurs üçgeni içinde gidip gelmesini beklememeliler. Karşılaştırmalardan uzak durmalılar; çocuklarını sadece kendisiyle karşılaştırmalılar. Önceki davranış biçimleriyle şimdiki durumu karşılaştırmak daha olumlu sonuç verecektir.

Aynı şekilde bu giriş imtihanlarına hazırlanan öğrenciler için eğitim gördükleri okullar ne yapabilir? Öğretmenlerine düşen görevler nelerdir?

Öncelikle sınav hazırlık sürecinde olan öğrencinin doğru anlaşılıp ve doğru yönlendirilmesi gerekmektedir. Rehber öğretmen yada mentör öğretmen birlikteliğinde belirlenen hedef doğrultusunda çalışmalar yapılmalı, öğrencinin motivasyonunun artması sağlanmalı ve başaracağına inanarak hedefine ulaşabilmesi için öğrenci desteklenmelidir.

Kişiye özgü hazırlanan çalışma programıyla öğrenci takip edilmeli, eksik olduğu konu başlıkları tespit edilip anlık müdahaleler ile çözümler üretilmelidir. Konu tekrar programları, soru çözüm ofisleri gibi çalışmalar ile öğrencinin süreci yönetmesi desteklenmelidir. Branş öğretmenlerinin sınıf içi gözlemleri ile öğrencinin ders hâkimiyeti ve problem yaşadığı alanlar tespit edilip, ek çalışmalar ile çözümlenmelidir.

 

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.