Site Rengi

DOLAR 34,7784
EURO 36,7823
ALTIN 2.946,32
BIST 10.081,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 14°C
Çar 12°C

Haldun Dormen

REKLAM ALANI
12.10.2019
616
A+
A-

Tiyatro Oyuncusu

Kıbrıs‘lı aydın bir işadamı olan Sait Ömer Bey ile İstanbul’lu bir paşa kızı olan Nimet Rüştü Hanım’ın çocukları olarak, 5 Nisan 1928’de, Mersin’de dünyaya gelen Haldun Dormen, henüz bir yaşına basmadan ailesiyle Şişli, İstanbul’a taşındı. Sekiz yaşında geçirdiği bir kaza sonucu sol ayağı sakatlanan Dormen, sahneye adımını, Galatasaray Lisesi’nde ortaokul öğrencisiyken attı.

ARA REKLAM ALANI

Lise öğrenimini Robert Koleji’nde tamamlayan ve tiyatro eğitimini Amerikan Yale Üniversitesi‘nde alan Dormen, İstanbul’a dönüşünün ardından, Muhsin Ertuğrul yönetimindeki Küçük Sahne‘de, Cinayet Var adlı oyunda sergilediği dedektif rolüyle, ilk kez seyirci karşısına çıkmış oldu.

Bir buçuk yıllık, Muhsin Ertuğrul ile çalışma döneminin ardından, Beyoğlu Parmak Sokak‘ın arkasında 60 kişilik bir salonu olan Cep Tiyatrosu‘nu, 1957’de de, Papaz Kaçtı komedisi ile İstanbul’un Feriköy semtinde Dormen Tiyatrosu’nu kurdu.

Erol GünaydınNisa SerezliMetin SerezliErol Keskin gibi isimlerden oluşan, Cep Tiyatrosu kadrosu, Dormen Tiyatrosu’nda da değişmedi. En parlak dönemini 1957 – 1972 yılları arasında yaşayan topluluk, 1961’de, Türkiye’de sahnelenen ilk müzikal olarak bilinen, Sokak Kızı İrma’yı sahneye koydu.

Sinemacılığa adım atan Dormen, 1966‘da, Ekrem Bora ile Belgin Doruk’un rol aldığı Bozuk Düzen ve 1967’de, Müşfik KenterNedret Güvenç ve Belgin Doruk’un rol aldığı, Güzel Bir Gün İçin adlı iki film yönetti.

Bozuk Düzen, 3. Antalya Altın Portakal Film Festivali‘nde en iyi film dalında birincilik ödülünü alırken, Güzel Bir Gün İçin de, 4. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Komedi Filmi ödülünün sahibi oldu.

Ödüllere rağmen filmler gişe başarısı sağlamayınca, Dormen sinemadan vazgeçip yeniden tiyatroya dönen, 1972’de Ses Tiyatrosu’nda Ayı Masalı adlı oyunla perdelerini açan ve Bit YeniğiŞahane Züğürtler gibi oyunlar sahneleyen Dormen Tiyatrosu, 1977’de, televizyonun yaygınlaşması sonunucu artan ekonomik sıkıntılar yüzünden kapanmak durumunda kaldı.

1977’den sonra, çeşitli televizyon ve radyolarda görev alan ve Milliyet Gazetesi’nde 8 yıl boyunca gazetecilik yapan Dormen, 1980’lerde yeniden tiyatroya döndü. 1984’te yeniden perdelerini açan Dormen Tiyatrosu’nu bu sefer de, 2001 yılından yaşanan ekonomik kriz ve 17 Ağustos depremi vurdu. Deprem sonrasında tiyatronun elverişsiz konumu yüzünden seyirci sayısının düşmesi, tiyatronun yeniden kapanmasına neden oldu.

11 oyun yazan ve İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nde dersler veren Haldun Dormen, Hacettepe Üniversitesi tarafından “Onursal Bilim Doktoru” olarak ödüllendirildi.

Televizyon için de çeşitli programlara imzasını atan ve birçok televizyon dizisinde aldığı rollerle ününü arttıran Dormen, Yapı Kredi Sigorta’nın sanat danışmanlığını görevini yapmaktadır.

Dormen ayrıca, 1997’den beri verilmekte olan Afife Jale Ödülleri’nin gerçekleştirilmesine ön ayak oldu.

1959’da halkla ilişkiler alanında, dünyaca ünlü Betül Mardin ile evlenen Dormen’in, sekiz yıl süren bu evliliğinden, Ömer adında bir oğlu oldu.

Anılarını “Sürç-ü Lisan Ettikse“, “Antrakt“, “İkinci Perde” adlı kitaplarında toplayan Haldun Dormen, Bulvar Komedisi ve vodvil türünde uzmanlaşmış bir tiyatro yönetmenidir.

Haldun Dormen, 1998 yılında Kültür Bakanlığı‘nca verilen Devlet Sanatçısı ünvanına layık görüldü.

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.