Site Rengi

DOLAR 34,7246
EURO 36,4633
ALTIN 2.948,03
BIST 9.681,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
11°C
Hafif Yağmurlu
Sal 11°C
Çar 14°C
Per 13°C
Cum 12°C

Nasıl Kalkınırız

REKLAM ALANI
13.09.2019
451
A+
A-

Şimdi başlığı okuyanların çoğunluğu, kısa sürede ve süratli bir şekilde kalkınma modeli sunmamı bekleyecektir! Üzgünüm, bir kişi için böyle bir sihir vardır belki amma bir ülke için böyle bir sihir ve sihirli değnek yok.

Kalkınma isteği; motivasyon, vizyon ve kapasite ile doğru orantılıdır. Laf ile peynir gemisi yürütmek motivasyon değil olsa olsa kısa süreli gazlama olur. Misyonsuz, laf olsun diye tarih vermek, vizyon değil olsa olsa illüzyon olur. Kuvvet ve enerjisi olmayan kapasite içi boş, kof kapasitedir, kapsama ve anlam becerisi olamaz.

ARA REKLAM ALANI

Kalkınma: “Bir ekonomide halkın değer yargıları, dünya görüşü ile tüketim ve davranış kalıplarındaki değişmeleri içerecek biçimde toplumsal ve kurumsal yapıda dönüşüme yol açan büyüme” olarak ta tarif edilmiştir.

Tariften de anlaşılacağı üzere kalkınma aynı zamanda değişimi de kapsamaktadır! Bu değişimin olumlu olabilmesi için toplumun maddi ve manevi bu değişimi iyi yönde hissetmesi gerekir!

Maddi hazlara düşkün, süfli düşüncelerle ile mutlu olabilen birinin, madden zenginleşmesi onun kötü olmasına sebep olur! Kötü ise ve daha da maddi zenginliğe erişmiş ise daha da kötü, hatta gaddar olmasına sebep olur. Zengin sayılsa bile kalkınamadığı aşikardır.

Manevi kalkınma sağlamak için medeniyet değerlerimiz, tasavvuf ilminin doğuşuna vesile olmuştur. “Tasavvufun bütünü hikmet, hikmetin bütünü ise ahlaktır” ilkesini oturtmuşlardır.

Ahlak kişisel olduğu kadar toplum ve ticaret için de geçerlidir. Evini ve arabasını temizleyip kapısının önünü ve yolu temizlemeyen temiz sayılabilir mi? Ticaretini alış verişini düzgün yapmayan, borcuna sadık olmayan ahlaklı olur mu?

Ahlaksız bir yolla, zenginleşme sağlansa bile bu kalkınma sayılıp insanı mutlu etmeye yeter mi? Bu dünyada geçici ve süfli mutluluklar verse de ahiret hayatını berbat etmez mi?

İnsan ölçeğinde kalkınma için ahlak ile başlayıp, eğitim ve üretken olma ile bu işi formulize edebiliriz.

Ekonomide kalkınma için her şeyden önce yine, insan ve ahlak merkezli, eğitim ve ARGE destekli, teknoloji ve üretim odaklı bir sitem formulize edilebilir.

İktisatta nasıl ki maliyet muhasebesi, enflasyon muhasebesi sınıflandırmaları var ise kalkınma muhasebesi kavramı ile bu işe başlanmalıdır.

Kalkınma kavramı için kaynaklarımız ve varlıklarımızın farkına varmalıyız. Bu bilançodaki aktif ve pasif karakterlerin bilinmesi demektir!

Kaynak ve varlıkların parasal olanı ve parasal olmayanı vardır. Kalkınma için her ikisine de ihtiyaç vardır. Kalkınmayı uzun soluklu düşünüyorsak parasal olmayan daha çok anlam ifade edecektir!

Mevcut durumun analizi GZFT(Güçlü, zayıf, faydalı yönler ve tehditler) ve PEST (politik, ekonomik, sosyal, teknik) analizleri sağlıklı yapılmalı, kalkınma mücadelemizin adil gelir dağılımı, bölgesel dengesizliklerin ortadan kaldırılması, eğitimde fırsat eşitliği, sosyal refahın arttırılması ve bize emanet olan çevrenin korunması yönünde bir çalışma olduğu unutulmamalıdır.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.