Site Rengi

DOLAR 32,1981
EURO 35,0489
ALTIN 2.254,83
BIST 8.807,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C

CHP Esenler İlçe Başkanı Bülent Ütebay: Ranttan vazgeçmiyorlar

REKLAM ALANI
15.10.2019
1.359
A+
A-

CHP Esenler İlçe Başkanı Bülent Ütebay, Bölgedeilkhaber.com’a önemli açıklamalarda  bulundu. Sosyal Demokrat Belediyeciliği Esenlere’de getireceklerini söyleyen Ütebay, “Oyumuz ilçemizde yüzde 15’lerdeydi, bugün yüzde 39’lara çıkmış durumda” dedi.

“1976 Elazığ doğumluyum, 30 yıldır Esenlerdeyim, işletme mezunuyum. 4 yıldır da Esenler İlçe Başkanlığı yapıyorum” diyerek kısaca kendisini tanıtan CHP Esenler İlçe Başkanı Bülent Ütebay, belediye çalışmalarından Millet İttifakı’na, Barış Pınarı Harekâtı’ndan parti içi muhalefete kadar değişik konulardaki görüşlerini Bölgedeilkhaber.com okuyucuları ile paylaştı.

ARA REKLAM ALANI

Esenler’in tarihine baktığımızda Cumhuriyet Halk Partisi’nin Esenleri kazanmadığını görüyoruz, sizce bunun nedenleri nelerdir?

Bunun birçok sebebi var. Esenler, ilçe olduğu günden bu güne çok fazla göç aldı. Genelde, ekonomik durumu iyi olmayan vatandaşımızın, Otogar’dan gelip Esenler’de ikamet etmesiyle Esenler kozmopolit bir ilçe haline geldi. 94 sosyolojisi, yaklaşık 20 yıldır Türkiye sosyolojisi sadece Esenler’de değil tüm Türkiye’de AKP’nin belki sosyal demokrat bir partinin yapması gereken, işçiyi, emekçiyi ve fakir fukarayı kucaklama politikalarını bir dönem için söylüyorum, bir dönemde bunu AKP gerçekleştirdi. Ve o dönemlerde oy aldı. Ama bu dönüşüyor, son seçimlerde de gördük. Büyükşehir’de gördük. Esenler’de oyumuz yüzde 15’lerdeydi, yüzde 39’lara çıktı.

Bu o sosyolojinin kırıldığını yani o gün AKP’nin o günkü şartlarda kucakladığı fakir, fukara, emekçi insanların bugün gelinen noktada onlarda karşılık bulmadığını gördü. Ve insanlar esasında olması gerektiği gibi sosyal demokrat bir partiye yöneliş söz konusu. Bunu devam ettiriyoruz, devam edeceğini düşünüyoruz.

Esenler artık AKP’nin kalesi değil

Son mahalli seçimlerde Millet İttifak’ının İyi Parti’yle birlikte yüzde 32 oy aldığını görüyoruz. İktidar Partisi ise yüzde 65 oy almış. Halk Esenler’de iktidardan memnun görünüyor. Peki bunun hakkında ne düşünüyorsunuz?

Şöyle, normal şartlarda biz yaklaşık 2 yıldır, Esenler Belediyesi’nin hizmetlerinden memnun olmayan çok büyük bir kitleyle iletişim halindeyiz. Cumhuriyet Halk Partisi adayı ile seçime girme gayreti içinde olduk ama bu ittifak sonrasında yapılan anlaşma gereğince Esenler İYİ Parti’nin adayıyla çıkmak zorunda kaldı. Burada da bu ittifak iyi anlatılamadı. Ya da bizim kurmaya çalıştığımız, Esenler’de AKP’den bıkmış her kesimdeki insanları toplayıp bir blok oluşturmak istemiştik. Bu bloğu Cumhuriyet Halk Partisi altında yapmak istedik ama bu gerçekleşemeyince, İYİ Parti adıyla çıkınca bu bloğu bir araya getiremedik. Ama Büyükşehir seçimlerinde bu blok ortaya çıktı. Esenler’de yüzde 40 gibi bir blok oluştu. AKP’nin kale gibi gördüğü bir ilçenin artık kale olmadığı ortaya çıktı. Biz önümüzdeki süreçte bunu çok daha büyüterek iddialı bir şekilde önümüzdeki sürece hazırlanacağız.

Yüzde 40 seçmeni bloklaştıracağız

Ekrem İmamoğlu rüzgarıyla gelecek dönemde Esenler’de bir CHP iktidarı olabilir mi sizce?

Yüzde 40’ı bloklaştıracağız. Yüzde 40’ın üzerinde zaten çok fazla bir şey kalmadı. Eskiden çok büyük bir makas vardı, şimdi makas daraldı. Önümüzdeki süreçte İBB’nin yani Ekrem Bey’in çalışmaları belediyelerdeki başarıları, Esenler’de büyükşehir kanalıyla yapacağı hizmetlerin, sosyal demokrat belediyeciliği Esenler’in de tercih edeceğinden hiç şüphem yok.

Esenler’de CHP iktidarı için ne tür çalışmalar yürütüyorsunuz anlatır mısınız?

Bizde iki yılda bir kongre olur, iki seçimdir yerel seçimlere odaklı çalıştık. Esenler’de biraz önce anlattığım AKP uygulamalarından rahatsız olan, sosyal demokrat belediyeciliği görmüş ve bunu isteyen cepheyle çok iddialı bir şekilde hazırlanacağız. Büyük ihtimalle de bu belediyeciliği Esenler’e getireceğimize inanıyoruz.

Millet İttifakı’nda sıkıntı yok  

Türkiye genelinde Millet İttifak’ında çatırdama olduğu söyleniyor, buna katılıyor musunuz? Aynı zamanda Esenler’de bir sorun söz konusu mu?

Hiçbir sıkıntı yok. Millet İttifakı iki kişinin bir araya gelip kurduğu bir ittifak değil. Bu ittifak, 16 Nisan referandumunda, Anayasa değişikliğine hayır diyenlerin oluşturduğu bir blok.

Bunu AKP içerisinde de söylüyorlar, adil bir şekilde gerçekleşseydi bu referandum geçmemişti. Şimdi bu hayır bloğu Millet İttifakı’nı oluşturuyor. Millet İttifak’ı genişleyecektir. Hiçbir sorun da yok. Esenler’de de daima görüşme halindeyiz, herhangi bir sıkıntı yok.

Bildiğim kadarıyla 2 CHP, 2 İYİ Parti Belediye Meclis Üyesi var, grup halinde mi hareket ediyorsunuz?

Yok, bizim üyelerimiz istifa edip İyi Parti üyesi oldu. 2 tane İyi Parti 2 tane CHP üyesi var şu an. Ama beraber hareket ediyorlar. Ortak akılla gündemi takip ediyorlar.

Parti içi muhalefet demokrasinin gereği

Esenler’de parti içinde sert muhalefet var, bunun size karşı olduğu da açık, bunun hakkında neler söyleyeceksiniz?

Demokrasinin gereği, Cumhuriyet Halk Partisi’nde herkes muhalefet yapabilir. O sert muhalefet yaptığı söylenen kişiler genellikle parti disiplinine uymayan kişiler, bunların daha sonra partiyle işliği kesiliyor. Bunun dışında, ben 2 dönemdir ilçe başkanıyım. İki dönemdir yüzde 80-90 destekle seçiliyorum.  Önümüzdeki dönem de yeniden delegelerin teveccühü ile seçim olacak.

Esenler Belediye Meclisi’nde sizin 4 üyeniz, Cumhur İttifakı’nın 33 üyesi var. Her zaman iktidarın dediği olur. Bu durum sizin muhalefet etmenizi sıkıntıya sokuyor mu?

Elbetteki bu hem Büyükşehir’de, hem Esenler’de AKP üstünlüğe sahip. Halkların oyunu alan Meclis üyeleri bu doğrultuda çalışma yaparsa sıkıntı olmaz ama geçtiğimiz Meclis toplantılarında gördüğümüz bu pek böyle olmuyor. Bizi de sıkıntıya uğrattığını söyleyebiliriz tabi.

Barış Pınarı Harekâtı hakkında bize neler söyleyebilirsiniz, düşünceleriniz nelerdir?

Barış Pınarı Harekâtı’na partimiz kurumsal olarak destek verdi. Bu destek tabi, sınır güvenliğimizle sınırlı kalması ve teröre karşı olması gerekliliğiyle yapıldı. Ben partimizin kurumsal görüşüyle aynı görüşteyim.

Stratejik plan masa başında hazırlanmış

Esenler stratejik planıyla ilgili genel değerlendirmeniz nedir?

Stratejik plan görüşüldüğünde ben de Meclis’teydim. Bu stratejik plan hazırlanırken normalde Cumhuriyet Halk Partisi’nin görüşlerinin de alınması gerekirdi ama bu yapılmadı. Gerçeklikten uzak ve tamamıyla oturup masa başında hazırlanmış bir plan. Benim gördüğüm orda, Esenler gerçekleriyle uyuşmayan bir durum söz konusu. Detay hiçbir şey yok. Özellikle askeri alanın Esenler’e verilmesi ve Büyükşehir Belediyesi’yle yapmış olduğu protokolün tek taraflı olarak Esenler Belediyesi tarafından iptal edilmiş olması tamamıyla bir takım şeyleri, Cumhuriyet Halk Partisi’nden, Büyükşehir’den halktan kaçırdığını gösteriyor. Dolayısıyla çok doğru bulmadığımız bir plan oldu, zaten orda ret kararı verdik. Yani kabul etmedik.

Her yere rant olarak bakıyorlar

Esenler, belki de stratejik konum itibariyle her yere ulaşımın çok kolay olduğu bir yer. Maalesef  Esenler’i 25 yıldır yöneten AKP ve öncesi Refah Partisi, aynı zihniyet, bunun hakkını vermedi. Esenler’i bir beton yığınına çevirdiler. Burada bir meydan yapıldı. Meydanı görüyorsunuz bir tane yeşili yok. Meydanın yanı başına bloklar dikecekler. Bu da buradaki yoğunluğu daha da artıracak. AKP zihniyeti her yere, rant olarak bakıyor. Çocukların geleceklerini düşünmeden imar değişikliklerine çok rahat gidebiliyorlar. Bu da kentin geleceğini özellikle çocuklarımızın geleceğini karartıyor. Biz inşallah, Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu’nun sosyal demokrat anlayışla Esenler’i hızla değiştireceğimize, önümüzdeki yerel seçimlerde de Esenler’in geleceğini değiştireceğimize inanıyoruz.

Meydana bloklar yapmak Esenler’e ihanettir  

Yeni bloklar Esenler’in yoğunluğunu artıracağını söylüyorsunuz.

Burası bir meydan, meydanın etrafında trafik yoğunluğunu artıracak yeni binaların oluşması doğru değil. Şimdi askeri yeni alan alanmış, 8.7 milyon metrekare bir alan. Savunma Bakanlığı tarafından Esenler’e verilmiş, buradaki nüfus yoğunluğu azaltacak Esenleri’in bir kısmını oralara taşımak yerine hala meydanda yeni bloklar yapmanın Esenler’in geleceğine ihanet olduğunu söylüyorum. Yeterince dolmamış mı, Esenler yeterince bina yok mu? Bundan sonra buralara yapmamak lazım.  Buradan insanları taşımak lazım, meydanlar açmak lazım. Daha yeni görüyorsunuz inşaat başlamış, AKP’li dostlarla da konuştuğumuzda buraya yapılmaması gerektiğini söylüyorlar ama orada büyük bir rant var. Bu ranttan vazgeçemiyorlar. Sorun burada.

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.