Bakış Açısı

MOBİL REKLAM ALANI
12.09.2019
426
A+
A-

Bakış açısı durduğun yere ve baktığın yere göre değişir! İyi bakarsan iyi görürsün, karşındakini sevmeden bakarsan o iyi dahi olsa kötü görürsün. Onun için bakış açısı ön yargılardan bağnazlıktan ve sevgisizlikten ne kadar uzak ise o kadar doğru olur!

Bazen hep kötü görmez insan hatta çok iyimser görür olayları hastalıkla delillik tercihinde sevgi körlüğünden ya da gereksiz merhamet gösterme adına ya da bilgi eksikliğinden kuşatma rolüne bürünerek deliliği hastalığa tercih edebilir. Oysaki evrensel öğretilerin hepsi akli melekeleri önemser ve aklı hastalığa tercih eder. Çünkü akıllı olmak çok büyük bir nimettir.

ARA REKLAM ALANI

Bazen de insan kötü görmek için elinden geleni yapar. Öküz altında buzağı bile arar. Olmadık şeyleri olmadık şeylerle irtibatlandırır bakış açısı gereği bu irtibatlardan kendine göre haklı önermeler çıkartabilir. Mesela ben değiştim diyerek geçmiş tüm düşüncelerinden sıyrılıp sadece iktidar için bir araya gelen fikirsiz insanlar ve yapılar eleştirilmez. Ama farklı farklı düşüncelere sahip olsalar da bir iyiliğin yerine getirilmesi bir güzelliğin filizlenmesi kısacası toplumun menfaati için bir platform bir birliktelik kuranlar hemen dışlanmaya iyilikleri gözden uzaklaştırılmaya çalışılır. Olmadık iftiralar ve olmadık argümanlar olmadık kişilerden salvo şeklinde gelmeye başlar.

Biz ilim nerede olursa alırız, mazlumun yardıma ihtiyacı olanın dinini sormayız, görüşü ve fikri ne olursa olsun iyilik yapanların bir güzelliğe yol açanların yanında olmaktan korkmayız. Bu fikri olgunluğa sahip olmayanların bu iyilikleri yapanları karalamasına da elimizden geldiğince karşı dururuz.

Hürriyet zaruretlerin iktidarıdır. Zaruret ve sadece insani bir amaçla bir araya gelen insanları liberal, muhafazakâr köhnemiş ağızlar ile batıdan abd’den gelen kıt fikirler ile boğamazsınız. Bölgesinde yerel bir birliktelik kuran bölgesel kalkınmanın ilk aşamalarından biri olan iyilik ve güzellikte buluşup birliktelik kuranları karalamak çok pespaye bir basitlik örneğidir. Hele hele bunu birini koruyup kollama adına yapıyor yapıyı tanımadan yapı adına konuşuyorsanız bu çok basitinden zırvalığın daniskası olur.

Müşahede, tespit, güvenilir bilgi ve araştırma olmadan birilerini karalamak ve itham etmek en basitinden bakış açısının yamukluğunu gösterir. Sadece biri ile görüştüm diye başlayan sözler ile kurumları ve kuruluşları sadece birilerine yaranmak, birilerine kin kusmak için karalamayalım. Kurumlar yaşatılmalı bozuklar varsa onlar deşifre edilmeli. Ama sadece menfaat için olmamış şeyleri varmış gibi gösterip kötülüğe ortak olunmamalı. Adam peşinde gitmek için adamı iyi tanımalı ada etrafında boşa kürek çekmemelidir.

Bakış açımıza katkısı olur niyeti ile “ beni korkutan kötülerin baskısı değil, iyilerin kayıtsızlığıdır” Martin Luther King. “Söyleyecek yerde susmak, susacak yerde söylemek akıl hafifliğini gösterir” Şeyh Sadi.

MOBİL REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.