Menderes Mahalle Muhtarı Bilal Koca: Yetkimiz yok sorumluluğumuz çok
Esenler’in merkezi Dörtyol Meydanı’nın bir kısmı ve Kaymakamlık’ı da bünyesinde barından Menderes Mahallesi Muhtarı Bilal Koca da www.bolgedeilkhaber.com’un konuğu oldu. Dededen toruna muhtar olan Bilal Koca tam çekirdekten muhtar desek yanlış olmaz. 12 yaşında dedesinin dizinin dibinde muhtarlığı öğrenmeye başlamış ve onun vefatı ile hizmet bayrağını devralmış, devam ediyor. Muhtar Koca, “Muhtar olarak yetki ve yaptırımımız yok ama sorumluluğum çok” diyor. İşte Menderes Mahallesi Muhtarı ile yaptığımız söyleşi:
Kendinizi tanıtır mısınız?
Ben, Bilal Koca.1981 Esenler doğumluyum. Yaklaşık 12 yaşımdan beri bu işin içindeyim. Rahmetli dedem muhtardı, çocukluğumda hep dedemin yanındaydım. 30 sene kendisi muhtarlık yaptı, yani 1992’den beri bu işin içindeyim diyebiliriz. Dedem görevdeyken vefat etti 2012’de. Dedemin azasıydım. 1.5 sene vekil olarak muhtarlığa devam ettim. Sonrasında seçime girdim, Allah nasip etti, mahalle sakinlerimiz teveccüh gösterdi ve devam ediyoruz.
Havai hatlar şu an büyük sıkıntımız
Mahallenizin en büyük problemi nedir?
Şöyle söyleyeyim, Menderes Mahallesi konum olarak merkezi bir mahalle. Sıkıntımız ise, diğer muhtar arkadaşlar da söylemiştir yapılmayan BEDAŞ ile ilgili havai hatların yer altına alınması. Yarım vaziyette şu an, Kaymakamlık bölgesinde de vardı bu sorun. Orada bu yapıldı. Uzun vadeli bir iş tabii bir sürü prosedürü var. Bunun haricinde ortak problemlerimiz var otopark sorunu ve trafik.
Ne kadar zamandır var havai hatlar problemi peki?
Yanlış hatırlamıyorsam havai hatların yer altına alınma işi 2011’de başladı. Şimdi bu süreçte yarım kalan dört beş mahallemiz var. Beklemedeyiz. Bizim mahallede tamamlanacak inşallah.
İlçe yöneticilerinden gerekli yardımları alıyor musunuz?
Evet, zaten koordineli çalışıyoruz. Belediye, Emniyet, İSKİ, BEDAŞ, Kaymakamlık hepsiyle WhatApp üzerinden iletişim kurabiliyoruz ve sorunları çözüyoruz. Ulaşamadığımız bir durum olmuyor, hepsine ulaşıyoruz. O konuda bir problemimiz yok.
Kentsel dönüşüm en büyük beklentimiz
Gelecekte nasıl bir mahalle hayal ediyorsunuz?
Şu an Esenler’e baktığımız zaman kime sorarsan sor kentsel dönüşüm der. Geç kalınmış bir şey yok, bir can kaybımız yok Allah’a şükür. Ama şöyle de bir risk var ki; binalar eski… Baktığınız zaman ben doğma büyüme buralıyım, biliyoruz görüyoruz. Yani binalar çok eski, kendi oturduğum bina ve muhtarlığın olduğu burası da dahil, kolonlara güçlendirme yapılmış ama nereye kadar gidecek? İnsanların istediği, en başta istediği kentsel dönüşüm. Bunları yaparken vatandaşı üzmeden, mağdur etmeden olması gerekir. Seçimlerden önce takip ettiyseniz bu konuyla alakalı toplantılar oldu. Eğitim, sağlık, spor, kültür, yeşil alan gibi donatı alanlarında kaldığı için mahallemizde kentsel dönüşüme girecek alanlar var. Sütkardeşler Camii’nin etrafı ve üst tarafı. Bununla ilgili görüşmeler yapıldı cazip de geldi vatandaşa. Şu an beklemede, bir süreç yani… İlk hedef bu olmalı. Belediyemiz bu konuda ciddi çalışmalar yürütüyor. Bu kentsel dönüşüm yapıldığında Menderes Mahallesi gerçekten çok değişecek demektir.
Vatandaşın sizden beklentileri neler? Vatandaşa ne derecede yardımcı olabiliyorsunuz?
Ben çocukluktan beri bu işin içinde olduğum için, hani biz mahallede bir aile ortamı kurduk gibi düşünün. O konuda güzel iletişimimiz var. Eğri oturup doğru konuşalım, muhtar için yetki yok sorumluluk çok. Baktığın zaman bir yetki ya da yaptırım yok bizim vazifemiz burada köprü vazifesi. Vatandaş ilk bizi yakın gördüğü için geliyor işlerini hızlandırıyoruz. Elimizden geldiği kadar her işlerine yardımcı olmaya çalışıyoruz. Vatandaştan biz memnunuz onlar da bizden memnundur inşallah.
En çok hangi konuda sizin kapınızı çalıyor vatandaşlar?
Genelde asayiş ile ilgili oluyor. Bun dışında en çok BEDAŞ problemi ya da asfalt çökmesi konularıyla ilgili ama hemen çözülüyor onlar da.
Sadece dertleşmek için gelenler var
Aile içi sorunlarda da size geliyorlar mı?
Ben sorunuzu muhtarlık hizmetleri ile ilgili sanmıştım. Bu konuda da çok fazla talep geliyor aslında. Bir yandan üzülüyorsun bu olaylara. Bir yandan da abartmıyorum, mübalağasız evinde ailene anlatılacak mevzular değil. Bir tanesini söyleyeyim olayın çok detayına girmeden; bir amcamız geldi, anlattı anlattı o anlattıkça benim başıma ağrı girdi. Çok özel konular. Konuşmaktan değil. Tamamı ile konuyla alakam olmamasından. Amcaya sordum “benim yapacağım nedir amca?” Dedi ki,“sen bir şey yapma, dertleşmek için konuşmak için geldim.” Gördüğüm şu; adam seni ailesinden de yakın görüyor, özelini anlatıyor ve insanlar aklına gelebilecek her konu için geliyor.